Šesta tribina ProGlasa održana u Požegi

Img Foto: ProGlas

Šesta tribina inicijative ProGlas održana je u Požegi, u punoj sali bioskopa u Sportsko-kulturnom centru Požega.

Svrhu i ciljeve inicijative građanima su predstavili pesnik i izdavač Gojko Božović, profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović, javna tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović, profesor Filozofskog fakulteta Aleksandar Baucal, i Vuk Cvetković ispred udruženja srednjoškolaca I mi se pitamo.

„ProGlas je pokazao da u Srbiji postoje i energija i snaga da se stvari izguraju i pomere na bolje, da je moguće krenuti putem sistemskih promena, jer su one preko potrebne. U tom smisu je 17. decembar samo jedan beočug u čitavom lancu koraka koje moramo da pređemo, ali – kada vas vidim ovde u ovolikom broju – uveren sam i pun optimizma da postoje snaga i želja da se ti koraci naprave“, rekao je Jovanović.

„Stvara se slika programirane bespomoćnosti – da mi kao pojedinci, kao građani, kao društvo, ne možemo da učinimo ništa. ProGlas je nastao sa idejom da se probudi potisnuta i uspavana energija, koja mora da izađe na površinu. Moramo da učinimo ono što je moguće. Niko od nas ne treba da čini čuda. Ako svako učini onoliko koliko može, biće više nego dovoljno da se ova zemlja iz korena promeni“, poručio je Gojko Božović.

„Ideja ProGlasa je da se svako aktivira koliko može, da prikupi dokaze o pritisku na glasače, da prikupi dokaze o krađama i ucenama, da podrži kolegu na poslu, da podrži svog komšiju, kao što je bio slučaj u Bavaništu… Dakle, postoje načini da svako od nas uradi nešto za društvo u kom živi“, rekla je tužiteljka Savović.

„Ovo nije kampanja udruženja I mi se pitamo, niti kampanja ProGlasa. Ovo je kampanja svih nas. Požega je saobraćajno čvorište ovog dela Srbije, a večeras je i čvorište ProGlasa. Večeras ste vi oni koji treba da prošire ovu poruku“, poručio je Vuk Cvetković.

Nakon Požege, inicijatori i potpisnici ProGlasa u ponedeljak, 27. novembra posetiti Valjevo od 18 časova, tribina će biti ofržana u holu Doma kulture, a u sredu, 29. novembra će tribina biti održana na otvorenom – u Kragujevcu, od 18 časova, kod „Krsta“.

Iza inicijative ProGlas stali su Ljubomir Simović, prof. dr Vladimir Kostić, prof. dr Ivanka Popović, Miodrag Majić, prof. dr Miodrag Jovanović, Dragan Bjelogrlić, prof. dr Vladica Cvetković, Svetlana Bojković, Gojko Božović, Srdan Golubović, Biljana Stepanović, prof. dr Filip Ejdus, prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, i Petar Peca Popović.

Inicijativu je do sada potpisalo više od 147.000 građana, među kojima i nekoliko desetina javnih ličnosti. Svako može potpisati inicijativu na: proglas.co.rs

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs