Otvoreno Medijsko sklonište u Čačku

Img Foto: Epicentar press

E-mail: medijskosklonistecacak@gmail.com

U Čačku je otvoreno Medijsko sklonište, osmo po redu u Srbiji, koje će, uz podršku Građanskih inicijativa iz Beograda, stremiti ka ostvarivanju osnovne ideje, a to je izgradnja sinergije između medija, organizacija civilnog društva i građana. I to onih koji se, pre svega, zalažu za promene u društvu koje "podrazumevaju slobodu govora i razvoj kritičkog mišljenja".

Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa, istakla je da su ljudi koji pokušavaju da stvore slobodan prostor u Čačku zaslužni za otvaranje Medijskog skloništa.

- "Sigurna sam da će Medijsko sklonište Čačak biti primer drugima kako bi sinergija između medija i građana trebalo da funkcioniše. Iskreno se nadam i verujem da će ovaj prostor biti sve veći i da je ovo početak borbe za mrvicu te slobode koju smo danas ostvarili u Čačku. Nadam se da ćemo svi zajedno, u saradnji sa ostalim gradovima gde postoje Medijska skloništa, ostvariti pravo na slobodnu reč i na medijsku slobodu koja nam je svima preko potrebna. Ovo je samo početak ka uklanjanju okova u medijskom prostoru, mnogo jačih od vrpce koju smo danas presekli.''

Stojanović je objasnila i da se Građanske inicijative bave medijskim slobodama isključivo zarad građana i slobodnog društva, jer, kako kaže, "nema slobodne zemlje ukoliko građani nemaju prave informacije po svim pitanjima".

- "Ukoliko se građanima ne daju prave i tačne informacije koje su relevantne i blagovremene, mi ne možemo da očekujemo da oni donose odluke u jednom gradu ili nekoj manjoj sredini u skladu sa stvarnom situacijom. Već duže vreme su medijske slobode ugrožene i građani nemaju prave informacije. I upravo zbog toga, ne može se pokrenuti ni njihov aktivizam u lokalnim sredinama. Same okolnosti su nas dovele do toga da pravimo mesta za ostvarivanje pravih komunikacija", izjavila je izvršna direktorka Građanskih inicijativa.

Ona je posebno istakla hrabrost i zalaganje nezavisnih medija u Čačku.

"Hvala vam na svemu onom što ste radili do sada, jer da niste ovde u Čačku još od 90-ih očuvali tu mrvicu slobode, mi ne bismo danas mogli da pričamo o slobodi medija i slobodi govora. Ta iskra i vatra su nam jedino što nam je ostalo da bismo dobili demokratsko društvo koje svi priželjkujemo", naglasila je Stojanović.

Stojan Marković, glavni i odgovorni urednik Ozon media pojasnio je značaj Medijskih skloništa, a posebno ovog u Čačku.

"Medijsko sklonište je isključivo okrenuto javnosti i građanima. Slobodno mogu da kažem da su građani jedini koji validno mogu da procene naš rad. Do mišljenja građana nam je jedino i stalo, jer su oni naši čitaoci i naša publika. Ono što je u Čačku potrebno, i nama i njima, je to da imamo mesto gde ćemo moći da se susrećemo i da razmenjujemo mišljenja i gde će građani moći da kažu šta ih interesuje, šta ih boli i sa kojim pitanjima i temama bi voleli da izađu u javnost. Neka ovo bude mesto na kome mogu da otvore svoju dušu i da u zajedničkoj saradnji ostvarimo što bolje i kvalitetnije javno informisanje", istakao je Marković.

Novinar Vukašin Obradović, bivši predsednik NUNS-a, koji je u Građanskim inicijativama zadužen za podršku i osnaživanje lokalnih medija, smatra da je stanje u tim medijima izuzetno teško, možda teže nego ikada pre.

"Kao čovek iz medija drago mi je što vidim poznata lica i medije, jer je i u drugim mestima širom Srbije situacija veoma teška. Želimo da čujemo vaše probleme, a onda da pokušamo da dopremo i do građana, da ih oslobodimo straha da kažu ono što ih boli", rekao je Obradović.

Zanimljivo je da je, samo nekoliko sati nakon otvaranja Medijskog skloništa, čačanska perjanica među lokalnim režimskim medijima objavila tekst u kome se, bez ikakvog povoda, minimizira značaj ovog događaja i stavlja u negativan kontekst. Iako su sva izlaganja učesnika sadržala opšta mesta i analizu realnog stanja demokratskih sloboda u društvu, paranoično prepoznavanje sopstvene ugroženosti i identifikacija sa sopstvenim položajem, je nešto što godinama karakteriše ovaj medij. Međutim, upravo takva reakcija još više potvrđuje značaj stvaranja mogućnosti da mediji, organizacije civilnog društva i svi građani imaju prostor u kome će, slobodnim i na činjenicama iznetim stavovima, razobličiti sve produkte aktuelnog režima.

U čačanskom Medijskom skloništu udružene su redakcije: OzonPress.net, Čačanske novine, cemaforum.rs, Media Team Leader, Epicentar press.rs, N2, Info-lider, Radio Klik FM, a u toku je priključivanje i još nekoliko medija kako iz Čačka, tako i iz gradova u okruženju.

Podsetimo, pored Čačka, Medijska skloništa postoje još i u: Vranju, Novom Pazaru, Nišu, Kragujevcu, Zaječaru, Valjevu i Bujanovcu, a u planu je otvaranje novih u celoj Srbiji.

Svi zainteresovani, koji svojim idejama, inicijativama, sugestijama žele da unaprede rad Medijskog skloništa u Čačku mogu da nas kontaktiraju putem e-mail-a medijskosklonistecacak@gmail.com.

Autorke: Svetlana Kojanović i Milena Gavrilović





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs