Otvoreno pismo podrške prof. dr Ratku Ristiću

Img Foto: Seos - facebook

Otvoreno pismo podrške ekoloških organizacija prof. dr Ratku Ristiću povodom aktuelnih pokušaja diskreditacije i smene profesora sa mesta prorektora Univerziteta u Beogradu prenosimo u celosti.

Od samog početka naše jasne i glasne odluke da ne dozvolimo da se našim životima i našom zemljom igraju ni razne rudarske kompanije ni lokalni trgovci ljudskim sudbinama koji trenutno uzurpiraju i Vladu i druge institucije ove države, Ratko Ristić je stao uz nas. Stao je i svojim znanjem, stručnošću i odgovornošću, a i razumevanjem svakog našeg glasa, straha i nedoumice pojedinačno. Nije nas separirao na naše ili njihove, leve, desne, obrazovane ili nepismene, manje ili više ravnopravne sagovornike, podelio je sa nama svoje stavove i znanje nesebično i približio malom čoveku koji se svakodnevno bori za egzistenciju značaj očuvanja životne sredine. Bez političkih, socioloških, kulturoloških konotacija i podela, bez svođenja običnog čoveka na ostrašćenog neznalicu koji nema pravo da ispred nečijeg profita stavlja svoj život, bio je i jeste jedan od najodlučnijih glasova struke protiv devastiranja i prodaje naše zemlje.

Na potpuno isti način danas mi stojimo uz njega, kao čoveka, profesora, pojedinca na meti korumpiranih, prevejanih i nečasnih.

Dok se gospođa dekanka Rudarsko-geološkog fakulteta iz petnih žila upinje da dokaže da profesor Ristić kvari ugled Univerziteta i razbacuje se ciframa poput smanjenog broja upisanih studenata na Rudarsko-geološkom fakultetu, ne možemo da je ne pitamo da li ugled Univerziteta smanjuje borba za očuvanje prirode i života ili uzimanje prljavih para od Rio Tinta. Pre nego što izdeklamuje svoje procente i brojke mogla bi konačno da obelodani i sumu koju je njen fakultet primio na ime sponzorstva, što je i dužna da prezentuje javnosti.

Onda bi mogla da se okrene oko sebe i pogleda koliko mladih je upisalo bilo koji drugi fakultet u Srbiji, pa da se zapita gde su nam deca i zašto odlaze.

Profesor Ristić je prepoznao jednu vrlo bitnu stvar koje ona, očigledno, nije svesna ili joj nije ni bitna - da bi se broj studenata održao ili povećao, mladi ljudi moraju da vide svoju budućnost u svojoj državi.

Zato im, ne štedeći sebe, on štiti pravo na vodu, vazduh, zdravlje i dostojanstvo.

U vremenu kad se svaki iskren glas shvata kao poziv na linč onog koji govori, svaki pokušaj zaštite osnovnih vrednosti i prava neizmerna je hrabrost.

Nasuprot te hrabrosti, u ovom slučaju manifestovane u Ratku Ristiću, stoji kukavičluk motivisan ličnom koristi. Lišen argumenata, kukavica podmeće kukavičja jaja i menja teze, nesvestan da time jedino može da uspe da dodatno diskredituje samo sebe.

Potpisnici pisma:

SEOS

Savski nasip

Čuvari Kablara

Ne damo đedovinu

Borani se pitaju

UG Čuvari Homolja

Mlavska Vojska

Čuvari Ozrena

Tvoj Život Su Tvoja Dela

Gružanska straža

Organizacija za očuvanje prirode i životinja - OSNA

ETOM

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs