CRTA: Kampanja teče u znaku neravnopravnosti, pretnji i sumnji

Img Foto: CRTA

Početni deo predizborne kampanje obeležen je neravnopravnošću učesnika trke, odnosno izrazitim prednostima koje partije na vlasti ostvaruju zloupotrebom institucija, nastavljajući da brišu granicu između sebe i države, kao i sumnjama dela javnosti u integritet izbornog procesa – ocenjuje se u Prvom preliminarnom izveštaju Posmatračke misije Crte, koji je predstavljen 23. novembra u beogradskom Medija centru.

“Zapaljiva retorika dolazi i iz vladajućeg i iz opozicionog tabora, ali posebno zabrinjava činjenica da najviši državni organi učestvuju u uznemiravanju građana nagoveštajima nasilja, uz odsustvo reakcija i aktivnosti nezavisnih kontrolnih tela”, izjavio je šef Posmatračke misije Crte Raša Nedeljkov.

Pokazalo se da princip nekažnjivosti, uspostavljan tokom ranijih izbora, vodi ka još težem kršenju zakona i većem popuštanju mehanizama kontrole. Navodi o falsifikovanju potpisa podrške kandidovanim listama, koji su, između ostalog, i posledica lošeg rešenja kojim je, osim notarima, i opštinskim upravama omogućeno da vrše overe, ukazuju na mogućnost da na glasački listić neke liste ponovo stignu na protivzakonit način.

Isto tako, efekat sumnji u manipulacije biračkim spiskom i navodne organizovane migracije birača pojačan je činjenicom da nadležne institucije države ne daju jasne i potpune informacije o tim spornim pitanjima.

Rad izborne administracije teče u skladu sa zakonom i ne postoje formalna ograničenja za učešće u izborima ili njihovo posmatranje. Uprkos povećanoj transparentnosti i proaktivnosti Republičke izborne komisije, kapaciteti i autoritet izborne administracije ponovo se pokazuju nedovoljnim da zaštite integritet izbornog procesa.

U prvih 20 dana kampanje Posmatračka misija Crte na terenu je zabeležila oko 50 događaja s elementima zloupotrebe javnih resursa. Kroz razgovore s građanima, posmatrači Crte su u 12 gradova zabeležili navode o izbornom klijentelizmu i političkim pritiscima, usmerenim prvenstveno na zaposlene u javnom sektoru.

Posmatrači Crte su u proteklih mesec dana zabeležili skoro 450 poseta visokih državnih funkcionera lokalnim zajednicama, i to mahom onima u kojima su raspisani vanredni lokalni izbori i uglavnom su predstavljeni javnom funkcijom, odnosno kao predstavnici države Srbije.

Pojavljivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića preplavljuju javnu sferu, stvarajući utisak da su u toku predsednički, a ne parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Kao glavno lice i glavna tema kampanje SNS, predsednik Vučić okupira skoro polovinu vremena i prostora u informativno-političkim sadržajima najuticajnijih medija.

Izveštavanje televizija s nacionalnom pokrivenošću obeleženo je pristrasnošću u korist vladajućih stranaka, ostrašćenošću i manipulisanjem informacijama. Programska podela na redovne informativne sadržaje, u kojima dominiraju predstavnici vlasti, i izdvojene izborne blokove, u kojima se pojavljuju i drugi učesnici izbora, stvara privid pluralizma u medijima.

Zabeleženo je više slučajeva nasilja nad političkim aktivistima i građanima, u vidu verbalnih i fizičkih napada i ugrožavanja imovine. Utisak je da se nasilna atmosfera intenzivira kako odmiče kampanja pošto je u samo tri dana, od 20. do 22. novembra, notirano pet incidentnih situacija.

"Pozivamo najviše državne zvaničnike, kao i sve učesnike izbora, da u cilju smirivanja tenzija prestanu s podsticanjem atmosfere straha u izbornoj kampanji i apelujemo na državne institucije da javnosti pravovremeno daju potpune i proverene činjenice i informacije i tako doprinesu zaštiti izbornog integriteta", izjavila je zamenica šefa Posmatračke misije Crte Tamara Branković.

Posmatračka misija Crte podnela je do sada 21 prijavu nadležnim kontrolnim institucijama – Agenciji za sprečavanje korupcije (15), Regulatornom telu za elektronske medije (5) i Nadzornom odboru Narodne skupštine (1).

Ceo izveštaj možete pročitati OVDE.

Izvor: Crta





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs