Najveća tribina ProGlasa do sada: Ogroman broj Novosađana pristupio inicijativi!

Img Foto: ProGlas

Sala Radničkog doma u Novom Sadu nije bila dovoljna da primi sve zainteresovane za četvrtu tribinu ProGlasa. Budući da je organizatorima onemogućeno iznajmljivanje većeg prostora, čak hiljadu građana ostalo je ispred, ali su tribinu mogli da isprate na velikom ekranu.

Ciljeve inicijative, koji se tiču buđenja društvene svesti i važnosti izlaska na glasanje, Novosađanima su predstavili reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić, profesorka Univerziteta u Beogradu dr Ivanka Popović, profesorka Pravnog fakulteta dr Marijana Pajvančić, profesor Fakulteta političkih nauka dr Filip Ejdus, reditelj Srdan Golubović, i novinar i voditelj Zoran Kesić.

„Trudili smo se da napravimo kolektivni budilnik. Ali, ne budilnik na kome imate dugme za „snuz“, pa da nas, ako se uspavamo, podseti pred naredne izbore. Ovaj budilnik nema takvo dugme, i on će da zveči i zvoni dok god se ne probudi dovoljno nas, ustane i ovaj sistem promeni iz korena“, rekao je Ejdus, ocenjujući da je Srbija spolja izolovana, a iznutra zatvorena spin diktatura.

Građani su, kao i do sada, inicijativu mogli da potpišu na licu mesta i tako pristupe ProGlasu, što je učinilo stotine Novosađana.

„Mi se obraćamo nezadovoljnim ljudima. I nas je 124.000 danas. Pre devet dana nas je bilo samo 14. Danas nas je 124.000 nezadovoljnih i zabrinutih ljudi. To jeste dosta, ali to je i malo, jer znam da u Srbiji ima mnogo više nezadovoljnih. I oni glasaju čak i za vladajuću stranku“, rekao je Dragan Bjelogrlić, dodajući da je ProGlas nešto što vlast nije planirala, te su zbog toga pokušali da ih svrstaju u korpus opozicije.

„Nećemo više da trpimo laž, jer ona stvara strah. Najjača odbrana od straha je istina i 17. decembar je vreme za istinu“, poručio je novinar i voditelj Zoran Kesić. „Nikad nisu svi isti, pa i u smradu. Moja poruka jedino bi bila da svi zajedno uradimo naš deo posla kao građani. Moja poruka je da se mladi podsete onog što je u suštini svakog mladog bića, a to je pobuna. Ta pobuna danas je pobeda istinom“, dodao je on.

„Ključna stvar je solidarnost. To je jedna vrsta kulture građanskog ponašanja koju smatram najvažnijom. Ono što se dogodilo u Bavaništu je upravo to. Kada se pojavi jedna sila, jedna agresija, nasilje, i kada se tome suprotstavim solidarno, onda može da se završi samo onako kako se završilo tamo – izvinjavanjem nasilnika“, rekao je reditelj Srdan Golubović.

Upravo poljoprivrednike koji protestuju danas je posetio i deo govornika tribine.

„Na putu do Novog Sada svratili smo do naših dragih poljoprivrednika, na njihov poziv. Oni su takođe aktivisti, koji se bore za svoj život. Tamo je veliki broj traktora, i nastaviće da budu tamo nastaviće da pregovaraju za bolje uslove svog rada. Divim im se na istrajnosti i verujem da će uspeti, posebno ako imaju podršku svih nas“, rekla je Ivanka Popović.

Profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu dr Marijana Pajvančić obratila se grupama birača koje smatra posebno zaboravljenim, pre svega ženama. 

„Vama ne treba pričati kako je u ovoj zemlji, vi to jako dobro znate. Moramo da kažemo svaka samoj sebi– ‘A šta ja mogu da uradim?’”, istakla je Pajvančić. „To je vaša sloboda. Vi imate pravo izbora, vi ne glasate nego birate”, dodala je ona.

Inače, organizatorima tribina ProGlasa nije omogućeno iznajmljivanje sale u Kragujevcu, ali će ova inicijativa u narednim danima nastaviti da se širi Srbijom.

Iza inicijative ProGlas stali su Ljubomir Simović, prof. dr Vladimir Kostić, prof. dr Ivanka Popović, Miodrag Majić, prof. dr Miodrag Jovanović, Dragan Bjelogrlić, prof. dr Vladica Cvetković, Svetlana Bojković, Gojko Božović, Srdan Golubović, Biljana Stepanović, prof. dr Filip Ejdus, prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, i Petar Peca Popović.

Inicijativu je do sada potpisalo više od 120.000 građana, među kojima i više desetina javnih ličnosti.

Svako može potpisati inicijativu na: proglas.co.rs

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs