Bavanište - selo koje se diglo protiv lokalnih političara

Img Foto: Printscreen Facebook

Lokalni političari su automobilima blokirali kuću Jovana Jovanova, paora, jednog od organizatora protesta, a poljoprivrednici su blokirali njih. Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević je na Tviteru objavio da su po članove SNS posle višečasovne blokade došla druga vozila i "evakuisala ih" iz ulice Jovanova.

Jovanov, inače član udruženja „Složni Pidikanci“ i jedan od organizatora protesta poljoprivrednika koji su juče blokirali put ka Pančevu iz pravca Bavaništa, rekao je da mu grupa okupljena ispred njegove kuće nije pretila i da mu je samo rečeno da su tu jer su poslati i da moraju tu da budu.

Ispred svoje kuće je prepoznao ljude iz svog sela, među kojima su članovi mesnog odbora u Mesnoj zajednici i članovi SNS. Tu su i predsednik Skupštine opštine Kovin Zoran Bradanji, pomoćnik predsednice opštine Dušan Maksimović (o cijoj smo diplomi već pisali i zbog koje je prećeno lokalnom novinaru) i načelnik Hitne medicinske pomoći u Kovinu Srđan Nenek.

„Zagradili su kolima dva izlaza koja imam i ne daju da iko izađe. Imam dvoje male dece, koja su bolesna i imali su zakazan pregled. Nisu mogli da izađu na ulicu i nisu smeli da izađu jer su blokirali put“, kazao je Jovanov za N1.

Upitan zbog čega su ti ljudi ispred njegove kuće, sagovornik N1 navodi da „upada u oči“ jer je jedan od organizatora protesta poljoprivrednika.

Policija je, prema njegovim rečima, izašla na teren posle više poziva i više od sat i po vremena čekanja. Međutim, kazali su da nemaju ingerenciju da okupljenu grupu sklone odatle i obećali da će poslati pauk da ukloni vozilo koje je blokiralo prilaz imanju Jovanova.
„Pojavile su se dve-tri patorle, ali ništa ne mogu da urade“, istakao je Jovanov.

On napominje da se brine za svoju bezbednost i bezbednost svoje prodice, a noćas su ga čuvali meštani koji su se „digli“ i koji će dežurati. Jovanov kaže da je u njegovoj ulici bilo između 50 i 60 traktora.

Posle višečasovne blokade onih koji su blokirali kuću Jovanova po njih su došla druga vozila i odvezla ih odatle, napisao je u ponedeljak uveče na Tviteru poslanik Demokratske stranke Srđan Milovojević, koji je takođe bio u Bavaništu.

Kad su poljoprivrednici prošli put blokirali puteve, najpoznatiji generalni sekretar Vlade Srbije, Novak Nedić, uslikan je u petak 19. maja kako predvodi grupu nabildovanih mladića obučenih u crno poređanih u vojnu formaciju. Ova grupa je potom bila upućena, kako različiti izvori govore, u okolinu Pančeva da “pomogne” u rasterivanju paora u protestu i da pomogne oko organizacije mitinga Aleksandra Vučića u Pančevu, kasnije tog dana.

Da li će slična sila biti aktivirana i protiv sadašnjih protestanata?

Poljoprivrednici u Srbiji su danas posle šest meseci ponovo izašli na drumove jer, kako kažu, prethodni dogovor postignut sa Vladom Srbije u maju ove godine nije do kraja ispunjen.

U protestu učestvuje više udruženja poljoprivrednika, uglavnom iz Vojvodine, koji su prema izveštajima medija blokirali nekoliko puteva traktorima i priključnim mašinama, među kojima i sve ulaze u rafineriju Novi Sad i Pančevo.

Kažu da nemaju šta da pregovaraju sa ministarstvom zato što dogovor od maja nije ostvaren, nije rešena cena dizela, niti problem odvodnjavanja.

Kažu i da rade godinu dana, ostanu dužni, i moraju da prodaju to što su sticali godina. Zato, kažu, nemaju više izlaza.

U saopštenju za medije poljoprivrednici navode da "nisu dovedeni na rub egzistencije već da sada već padaju sa litice".

Izvor: Cemaforum/Vreme/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs