Protest poljoprivrednika u celoj Srbiji

Img Foto: Cemaforum.rs / arhiva
Udruženja poljoprivrednika najavila su proteste u celoj Srbiji zbog lošeg položaja u kojem se nalaze, a Ministarstvo poljoprivrede pozvalo ih je na "otvorene i konstruktivne razgovore". Protest su najavila četiri udruženja - Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Najveći broj poljoprivrednika koji će se uključiti u protest dolaze iz Vojvodine.

Ministarstvo poljoprivrede je na razgovor danas u 11 sati pozvalo sve ratare koji smatraju da država i pored svega što je uradila za bolji položaj poljoprivrednika u ovoj godini, nije ispunila neku tačku Sporazuma potpisanog u maju sa sedam poljoprivrednih udruženja i dodalo da „oni koji bi da pomoć i pored otovorenog poziva na razgovor traže na ulici, nisu zainteresovani za opštu dobrobit poljoprivrede, već su politički motivisani“.

„Ministarstvo na čelu sa ministarkom Jelenom Tanasković osuđuje svaku vrstu političkih manipulacija u oblasti poljoprivrede i apeluje na sve vredne i dobronamerne poljoprivrednike da ne podležu jeftinim političkim trikovima“, navodi se u saopštenju.

Poljoprivrednici su najavili blokade da više puteva, među kojima su Bačka Planka - Novi Sad, Vrbas -Sombor, Zrenjanin - Beograd, magistralni put u Ćupriji, rafinerije nafte u Novom Sadu i Beogradu, prenosi Beta.

Zahtevi poljoprivrednika su:

  • – Subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju – 35.000 dinara, najkasnije do 31. marta;
  • – Premija za mleko 19 dinara po litri;
  • – Subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti;
  • – Brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa;
  • – Podsticaji za priplodne mlečne krave – 40.000 dinara po grlu;
  • – Jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave – 100.000 dinara;
  • – Ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju;
  • – Stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza) – 25.000 dinara po grlu;
  • – Rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednike.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs