Kraljevčani više neće čekati (ne)obaveštenja grada: Sami kupili merače kvaliteta vazduha

Img Foto: Printscreen N1

Kraljevčani će od sada u svakom trenutku znati kakav im je kvalitet vazduha, jer su postavljeni merači. Ali ne zahvaljujući Gradu Kraljevu, već isključivo zalaganju Lokalnog fronta iz Kraljeva koji je sakupio novac građana i kupio merače.

Slučaj prošlogodišnjeg požara na Gradskoj deponiji u Kraljevu koja je danima gorela, a ceo grad bio prekriven dimom i mirisom paljevine, saopšten je tek kada se sve smirilo. Međutim, ispostavilo se da je vazduh bio zagađen i da ga je u tom danima bilo opasno udisati.

Grad Kraljevo dosad nije pružao dovoljno informacija o kvalitetu vazduha građanima. U prošlosti se dešavalo da Zavod za javno zdravlje saopšti podatke o zagađenosti vazduha sa zakašnjenjem od po dve do tri nedelje. Zbog toga je Lokalni front prošle godine predao u Policijskoj upravi u Kraljevu krivičnu prijavu „za izazivanje opasnosti po zdravlje ljudi, ali i za neblagovremeno obaveštavanje i preduzimanje mera za zaštitu zdravlja“.

U prva četiri meseca ove godine, to u proseku svakog trećeg dana, koncentracija PM 10 čestica bila je veća od dozvoljene. Ali, u tom periodu Odsek za zaštitu životne sredine u Kraljevu nije izdao nijedno upozorenje.

„To valjda svi znaju“, kaže za N1 jedna od anketiranih Kraljevčanki. Na pitanje kakav je vazduh kaže: „Nikakav, kakav može da bude“.

Na pitanje kako se informiše o stanju vazduha, odgovara „preko interneta“.

Još jedna Kraljevčanka kaže da je vazduh loš i da se o njegovom kvalitetu informiše putem interneta, društvenih mreža..

Kraljevčani kažu da ima smoga u vazduhu i da je veće zagađenje zimi.

U Kraljevu je postavljeno pet merača kvaliteta vazduha na pet ključnih lokacija u gradu – centar, Jarčujak, Sijaće polje, Ribnica i Mataruška banja. Ovo je deo inicijative Lokalnog fronta, kako bi se građanima omogućio pristup tačnim informacijama o kvalitetu vazduha u Kraljevu.

“Stvarno nismo u mogućnosti da čekamo da posle sedam ili dvadeset dana vidimo kakav vazduh udišemo. Zato smo i pokrenuli ovu akciju. Ovi merači ne mere sve parametre kao i merači Zavoda za javno zdravlje. Naši merači mere čestice PM 10 i PM 2.5”, kaže za N1 Jelena Tošić, aktivistkinja Lokalnog fronta.

Kako objašnjava naša sagovornica, merači su kupljeni od AirVisual. Setrifikovani su i baždareni, i namešteni za merenje. I već su registrovani na sajtu AirVisual i sada svako može da prati kvalitet vazduha u Kraljevu.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs