Istraživanje: Većina građana Srbije Kinu smatra prijateljskom zemljom

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Većina građana - 75 procenata smatra Kinu prijateljskom zemljom Srbije. Aleksandar Vučić ostaje važan političar u unapređenju ovih odnosa, prepoznat od 48 odsto ispitanika, iako je taj procenat opao u odnosu na prethodna istraživanja. Njih 64 odsto veruje da će budući odnosi biti bolji.

Iako nisu bili u Kini (96 procenata), gotovo dve trećine građana (42 odsto) ima pozitivan stav prema kineskom društvenom uređenju, dok mladi češće (72 odsto) podržavaju kineske investicije u Srbiji. Ujedno, veći broj ispitanika (37.5 procenata) smatra da nema dovoljno informacija o ovim odnosima, pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo Institut za evropske poslove u saradnji sa Smart Plus Research istraživačkom kućom, sproveo je u periodu od 11. do 29. maja na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika u Srbiji.

Pozitivan odnos prema saradnji s Kinom

Prema rezultatima istraživanja, čak 35.8 odsto ispitanih građana Srbije izrazilo je najvišu ocenu u vezi sa odnosom Srbije i Kine, dodeljujući mu ocenu 4. Slično mišljenje deli i značajan procenat (34.4 odsto) ispitanika, dok je petina njih dala srednju ocenu. Samo mali procenat (3.8 odsto) ocenjuje ovaj odnos negativno, dajući ocene 1 ili 2. Prosečna ocena iznosi 4.08, iako je neznatno niža u odnosu na prethodna dva istraživanja. Građani Beograda daju niže prosečne ocene u poređenju sa ostalim regionima, dok građani Vojvodine iznose više ocene.

Optimizam u pogledu buduće saradnje

Istraživanje takođe otkriva da gotovo dve trećine građana Srbije veruje da će odnosi između Srbije i Kine biti bolji u budućnosti. Skeptičnih je 9 procenata, pri čemu muškarci i stanovnici glavnog grada češće izražavaju skeptičan stav. Stanovnici Istočne i Južne Srbije izražavaju veći optimizam u vezi s budućim odnosima između dve zemlje.

Informativni izvori i percepcija

Građani se najčešće informišu o odnosu između Srbije i Kine putem televizije (30.2 odsto), zatim putem internet portala (27.6 procenata), a na trećem mestu su društvene mreže. Postoje razlike u preferencijama prema polu, starosnoj dobi i regionu. Muškarci češće koriste internet portale i štampane medije, dok se žene češće ne informišu o toj temi. Mladi se više oslanjaju na porodicu, prijatelje i kolege za informacije, dok stariji od 60 godina preferiraju televiziju.

Pomoć Kine tokom pandemije

Gotovo polovina ispitanika (49.7 odsto) smatra da je Kina zemlja koja je najviše pomogla Srbiji tokom pandemije koronavirusa. Evropsku uniju je navelo 14.3 procenata, Rusiju 4.7 odsto, a svaki deseti smatra da nijedna zemlja nije pružila pomoć. Primećen je opadajući trend u percepciji uloge Kine i rastući procenat onih koji povezuju Evropsku uniju s pomoći Srbiji.

Vučić kao ključni akter u odnosima sa Kinom

Aleksandar Vučić se i dalje percipira kao političar koji najviše doprinosi dobrim odnosima Srbije i Kine, mada je procenat onih koji to navode opao u odnosu na prethodno istraživanje (47.6 odsto u ovom istraživanju u odnosu na 70.8 procenata u martu 2022. godine). Četvrtina ispitanika nije mogla da navede nijednog političara u toj ulozi, što pokazuje trend rasta kroz talase. 14.4 odsto ispitanika smatra da nijedan političar ne radi na unapređenju odnosa sa Kinom.

Prijateljstvo Srbije i Kine

Većina ispitanika (74.8 odsto) vidi Kinu kao prijatelja Srbije. Međutim, postoje regionalne i generacijske razlike, pri čemu stanovnici Istočne i Južne Srbije češće izražavaju to mišljenje, dok su ispitanici iz Beograda i pripadnici uzrasta 45-59 godina manje skloni da tako percipiraju Kinu. Primećen je blagi opadajući trend u ovoj percepciji u odnosu na prethodne talase.

Percepcija kineskog društvenog uređenja

Više od dve petine ispitanika ima pozitivan stav prema društvenom uređenju Kine, dok četvrtina ima negativan stav. Oko trećine ispitanika nije iznelo stav o ovome. Muškarci i stariji od 60 godina češće izražavaju pozitivan stav, dok negativan stav prevladava među gradskim stanovnicima i stanovnicima glavnog grada. Žene se često ne izjašnjavaju po ovom pitanju. Poslednjih godina primećen je blagi rast negativnog stava i pad pozitivnog stava prema komunističkom uređenju Kine među građanima Srbije.

Informisanost o odnosima Srbije i Kine

Gotovo podjednak broj ispitanika smatra da nema dovoljno informacija o odnosu Srbije i Kine (37.5 odsto) kao i onih koji sebe smatraju dovoljno informisanim (37.3 procenata). U poređenju s prethodnim istraživanjima, primećen je trend porasta nedovoljno informisanih i pad onih koji smatraju da poseduju dovoljno informacija o odnosima između dve zemlje. Muškarci češće smatraju da imaju dovoljno informacija, za razliku od žena koje su sklonije da se ne izjašnjavaju po ovom pitanju.

Posete Kini i percepcija kineskih investicija u Srbiji

Samo 4.3 odsto ispitanika je posetilo Kinu, među kojima preovlađuju stanovnici Beograda. Kineske investicije u Srbiji pozdravljadve trećine ispitanika, dok 16.9 odsto smatra da nisu dobrodošle, a 17.7 procenata nije iznelo stav o tome. Mladi češće smatraju da su investicije dobra stvar, dok sredovečni (30-44) i stanovnici glavnog grada češće izražavaju negativno mišljenje

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs