„Tuku nas, brutalno nas hapse“: Ćuta i ekološki aktivisti se sukobili s policijom na Kablaru

Img Foto: Printscreen FB / Jevđenije Julijan Dimitrijević

Na Kablaru je došlo do sukoba policije i ekoloških aktivista koji se protive izgradnji vidikovca na toj planini, zbog čega će, kako tvrde, biti posečen veliki deo šume.

Narodni poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta uključio se u program TV N1 direktno sa Kablara. „Pohapsili su dvojicu aktivista, brutalno strpali u maricu, prethodno na zemlji“, kazao je vidno uzbuđeni Jovanović.

Objasnio je da su se na Kablaru okupili ljudi koji štite svoju „planinu od kasapljenja“ i koji čekaju premijerku Anu Brnabić, koja je danas u poseti tom mestu, da je pitaju zašto im seče šumu.

„Prvo je gurala reke u cevi, sad je došla ovde ljudima da kasapi šume“, kazao je Jovanović, sve vreme se pritom obraćajući policajcima u kordonu.

Više puta ih je upitao kako ih nije sramota, a u jednom trenutku se pokoškao sa pripadnicima policije i opsovao ih. Potom se izvinio zbog neprimerenog rečnika, ističući da ne može drugačije da reaguje kada ga neko tuče.

Jovanović je za N1 kazao i da su ekološki aktivisti samo stajali sa svojim transparentima i čekali dolazak premijerke, ali da ih je policija „sabila na trotoar“ i ograničila im kretanje.

„I šta smo doživeli? Da nas tuku, da nas hapse, sad su dvojicu aktivista brutalno oborili na zemlju, stavili lisice i odveli maricom (…) Nikoga nismo napali, samo smo sa transparentima čekali Anu Brnabić. Nije posao policije da bije, hapsi ljude zato što se slobodno kreću“, poručio je.

Jovanović je podsetio da je Kablar zaštićeno područje i upitao po kom osnovu se seče šuma.

„Problem je što su aktivsti ‘Sačuvajmo Kablar’ ovde već dve nedelje i pokušavaju da spreče brutalno kasapljenje šume za prilazni put tom budućem vidikovcu koji danas treba da otvori Ana Brnabić (…) Ona koja živi na Dedinju, došla je ovde sa gomilom policije. Čega se ona plaši“, upitao je Jovanović.

Ocenio je i da su današnji događaji na Kablaru primer šta će se dogoditi svakome ko se usprotivi projektima Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, ali je pozvao ljude da, kako je rekao, budu hrabri i izađu da brane svoje šume i reke.

Izvor: N1



 


Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs