Levču preti novo istražno polje iako su meštani odlučno protiv rudarenja

Img Foto: Printscreen https://gis.mre.gov.rs/smartPortal/Srbija

Kompanija protiv čije istražne bušotine meštani Rekovca stražare godinu dana traži novu istražnu površinu.

Meštani opštine Rekovac stražama sprečavaju izgradnju jedne istraživačke bušotine već godinu dana. Opština je odavno obećala da će rudarenje izbaciti iz prostornog plana. Uprkos svemu tome, kompanija Balkan istraživanja traži novu istražnu površinu na teritoriji iste opštine, kažu aktivisti udruženja nEko brine za Levač.

„Nakon dve godine mukotrpne institucionalne borbe i borbe na terenu, Levač je i dalje na meti rudarskih istraživanja u pogledu litijuma i bora“, objavila je na društvenim mrežama Marica Živanović Poljo iz nEko brine za Levač.

„Kompanija Balkan istraživanja doo, Beograd (osnovana sa 10.000 din osnivačkog uloga i ima pet zaposlenih) traži novu istražnu površinu na teritoriji opštine Rekovac. Prostorije dotične firme na Novom Beogradu su zaključane u toku radnog vremena i tamo nema nikoga od njihovih zaposlenih. Toliko o ozbiljnosti rudarskih istraživanja koje će oni izvoditi“, obavestila je Živanović Poljo javnost.

Kako je pojasnila, u obuhvatu predviđene površine za nova trogodišnja istraživanja, koja iznosi 7.500 ha, je i postojeća lokacija poznata kao „Čibukova krivina“ – ona na kojoj je nedavno obeleženo godinu dana istrajne blokade početka radova. Živanović Poljo za Mašinu dodaje da su za namere Balkan istraživanja da traži još jednu istražnu površinu aktivisti saznali na osnovu podatka da je kompanija trazila informacije od opštinske upraveo tome  da li postoje smetnje za geološka istrazivanja na teritoriji opštine.

Skupština opštine dva puta pogazila obećanje o zabrani rudarenja litijuma i bora

Kako smo ranije pisali, lokalna samouprava je dva puta obećala da će se obustaviti aktuelna i zabraniti buduća istraživanja rudnih sirovina na teritoriji njihove opštine. Prvi zaključak o tome da će izmenama i dopunama iz prostornog plana izbaciti rudarenje donet je početkom 2022. godine. Ovo obećanje nije ispunjeno, pa su građani protiv treće po redu istražne bušotine u svom kraju bili primorani da u septembru postave barikade.

Da će zabraniti rudarenje metaličnih sirovina, a posebno litijuma i bora, skupština se sledeći put obavezala na vanrednoj sednici održanoj početkom oktobra 2022, u momentu kada su straže u Rekovcu trajale oko tri nedelje. Svi odbornici lokalne skupštine su tada glasali da se obustave aktuelna i zabrane buduća istraživanja. Glasanje je održano na vanrednoj sednici sazvanoj na inicijativu građana, privrednika i predstavnika ekoloških organizacija.

Međutim, da bi rudarenje u Rekovcu zaista i bilo zabranjeno, Skupštine opštine Rekovac je pored izmena prostornog plana trebalo da uputi i hitan zahtev Ministarstvu rudarstva i energetike za povlačenje i stavljanje van snage svih rešenja o izdavanju dozvola za izvođenje primenjenih geoloških istraživanja litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata na njenoj teritoriji. Ni jedan od ova dva koraka nije sproveden.

„Pitanje za lokalnu samoupravu je da li je toliko nesposobna, korumpirana, podložna svim mogućim pritiscima sa strane i zaokupljenja samo svojim bogaćenjem, da nije do sada mogla da usvoji dopune i izmene prostornog plana i time spreči dalje ugrožavanje egzistencije stanovnika opštine Rekovac? Ili je to sve namerno radila po nečijoj direktivi, obmanjujući Levčane da je navodno na njihovoj strani?“, zapitala se Živanović Poljo putem društvenih mreža.

Istraživanja 2022. navodno prekinuta zbog Starice, a straže opstale godinu dana

Kako smo ranije pisali, Preduzeće Balkan istraživanja, odnosno Balkan mining and minerals je 27. septembra 2022. objavilo da će odložiti, odnosno samo privremeno obustaviti radove na istražnim bušotinama u opštini Rekovac. Kao zvanični razlog za to naveli su potrebu da procene rizike za nastavak projekta zbog saznanja da je na planini Starica zapaljena građevinska mašina druge rudarske kompanije. Meštane koji su u tom trenutku ispred parcele predviđene za istraživanje protestovali već dve nedelje u saopštenju nisu pomenuli. Građani, sa svoje strane, tvrde da Balkan mining and minerals svakako nema sve dozvole i prava da istražuje u Levču.

„Oni su svoje akcionare obavestili da se privremeno povlače iz Rekovca aludirajući na situaciju na Starici i ne pominjući da u Rekovcu prema tim aktivnostima već godinu i po dana postoji veliki otpor“, izjavila je tada za Mašinu Marica Živanović Poljo.

„Pritom, pozivaju se na to da imaju sve dozvole i rade sve po zakonu, a nije baš tako. Oni bušotinu  planiraju da izvedu na poljoprivrednom zemljištu, izvršili su apsolutnu seču šume, uzurpirali su put između regionalnog puta i parcele, pokušali su da naprave pristupni put koji ne bi smeli da rade bez adekvatnih dozvola… Nisu prijavili radove – ili bar mi nismo uspeli da dođemo do informacije da su ih prijavili. Tu ima sijaset nepravilnosti“, naglašavala je u septembru 2022. Živanović Poljo za naš list.

„Kompanija koja ima dva istražna prava na kojima nije okončala istrazivanja u predviđenom roku, koja je prijavljena raznim inspekcijama jer su napravili niz nezakonitih postupaka, koja je građanima pretila dopisima da će ih tužiti za po 140.000 evra odštete i slično ne moze biti neko ko će bilo šta da radi na teritoriji Srbije“, rekla je Živanović Poljo za Mašinu 27. septembra 2023.

Aktivisti udruženja nEko brine za Levač, koje je član Saveza ekoloških organizacija Srbije – SEOS – Znamo da ne damo, kažu da će uraditi sve što mogu, u institucionalnom i vaninstitucionalnom smislu, da se dalje aktivnosti ove ili neke druge kompanije u potpunosti stopiraju. Pre svega je, kažu, to insistiranje na konačnom usvajanju dopuna i izmena prostornog plana, odnosno zabrani iskopavanja metaličnih sirovina u Levču.

„Opština Rekovac, odnosno ljudi koji žive ovde ne žele da se razvijaju rudarske aktivnosti, već žele da razvijaju i koriste svoje potencijale, a to su voćarstvo, vinogradarstvo, pčelarstvo, povrtarstvo , seoski i verski turizam i slično“, naglašava naša sagovornica danas.

Živanović Poljo: „Ne prodajte se za tanki asfalt, jeftinu salamu i malo ličnog ćara“

Iz nEko brine za Levač su situaciju u Levču doveli u vezu sa onom u Gornjim Nedeljicama. Kako smo pisali, aktivisti udruženja Ne damo Jadar u Gornjim Nedeljicama od 20. septembra 2023. sprečavaju rušenje kuća koje su u vlasništvu kompanije Rio Tinto, ali za čije rušenje, kako tvrde aktivisti, ne postoje adekvatne dozvole. U istom periodu BGEN je javio da je proizvođač električnih baterija InoBat sa Vladom Srbije sa Ministarstvom finansija i Opštinom Ćuprija potpisao memorandume o razumevanju koji su preduslov izgradnje fabrike baterija za električne automobile.

Živanović Poljo komentaroše da narod trpi svakodnevne pritiske i propagandu kojom vlast i rudarske kompanije pokušavaju da projekat Jadar „vrate u igru“. „Mislite o tome i ne prodajte se za tanki asfalt, jeftinu salamu i malo ličnog ćara, jer će oni što stopiraše projekat Jadar očigledno su to uradili samo zbog izbora, i sada će nas sve zajedno predati kompanijama na milost i nemilost“, poručila je javnosti.

Živanović Poljo je na društvenim mrežama konstatovala da ne razume šta vlastima nije jasno u odlučnosti Levčana i ljudima širom Srbije da ih ne interesuju bogaćenje moćnika i umnožavanje krupnog kapitala i tome da neće dati svoju zemlju ni po koju cenu.

„Mi imamo svoj rudnik a to je netaknuta priroda, voćarstvo, vinogradarstvo, pčelarstvo, povrtarstvo! To što dajete naš novac stranim kompanijama da bi nam zagadile vode, vazduh i zemljište je nezapamćena veleizdaja zemlje! Pod izgovorom da nam otvarate radna mesta! Evo radnih mesta u Levču koliko želite, dajte taj novac da otvorimo fabrike zdrave hrane i niko neće odlaziti iz ovih krajeva!“, naglasila je Živanović Poljo.

Autor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs