Evropski vikend posmatranja ptica

Img Foto: Cemaforum.rs

Velika manifestacija „Evropski vikend posmatranja ptica“ održaće se predstojećeg vikenda, 30. septembra i 1. oktobra, na više lokacija u Srbiji.

Ove godine izleti će biti organizovani na 23 lokacije širom zemlje u poznatim rezervatima ili parkovima prirode poput Zasavice, Velikog blata, Carske bare, Rusande, ali i van zaštićenih područja u urbanim sredinama poput Futoškog parka u Novom Sadu, na obali Crnog Timoka u Zaječaru ili na akumulacionim jezerima kao što su Bovansko jezero kod Sokobanje, Oblačinsko jezero kod Niša ili Radoinjsko jezero kod Kokinog Broda.

“Lokacije gde se organizuju izleti se određuju na osnovu važnosti za ptice kako za gneždenje tako i kao usputne stanice za ptice selice. U ovom periodu godine možemo videti znatno veći broj vrsta ptica nego uobičajeno, upravo zbog vrsta koje se sele sa severa Evrope na jug”, objašnjava Mirjana Rankov, ornitološkinja Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Cilj posmatranja ptica je, kako objašnjava, podizanje svesti o ugrožavajućim faktorima tokom gneždenja, migracija i usputnih stanica kao i o zimovalištima na Mediteranu i u Africi.

U Srbiji u Evropskom vikendu posmatranja ptica, koje organizuje Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, svake godine učestvuje oko 1.000 ljudi.

Izvor: Danas 





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs