Otvoreno pismo gradonačelniku Čačka

Img Foto: Cemaforum

Udruženje građana „Tribina“ iz Čačka, koje je u dva navrata organizovalo javne tribine na kojima se debatovalo da li treba ili ne treba da se gradi stakleni vidikovac na Kablaru, danas je medijima dostavilo saopštenje u vidu otvorenog pisma gradonačelniku i javnosti, u kome se navodi:

Pošto nas niste udostojili da nam date objašnjenja na pitanja vezana za gradnju staklenog objekta na vrhu Kablara, a u javnosti ste iznosili razne neistine, kako o samom staklenom  objektu, tako i o nama koji smo izražavali nezadovoljstvo gradnjom ovog objekta, prinuđeni smo da se na ovaj način obratimo javnosti  da bi smo objasnili prave razloge našeg protivljenja, odnosno istine.

U Prostornom  planu područja posebne namene Predela izuzetnih odlika „Ovčarsko-kablarska klisura” („Službeni glasnik RS“, broj 46 od 26. juna 2019.godine)  ne pominje se izgradnja objekta na vidikovcu  već samo, citiramo: "unapređenje turističko rekreativne infrastrukture (posebno vidikovca na Kablaru, poletišta za paraglajding na Ovčaru, realizacija potencijalne žičare Ovčar Banja – Kablar, uređenje i korišćenje koridora uskih pruga za biciklizam i rekreaciju, uređenje planinarskih i šetnih staza i dr.).

Prema tome, za vreme javne rasprave i uvida u navedeni dokument u toku javne rasprave niko nije ni mogao da izrazi svoje mišljenje o gradnji ovog objekta jer njegova gradnja nije ni bila predviđena. Takođe smatramo da pri "unapređenju turističko rekreativne infrastrukture“ neizostavno  moraju da se poštuju sva pravila koja važe za zaštićena  područja .

Namera  o gradnji staklenog objekta  prvi put je obelodanjena  Planom upravljanja Predelom izuzetnih odlika „Ovčarsko-kablarska klisura“ iz marta 2022. godine koji je doneo upravljač – Turistička organizacija Čačak. Tako da odluka o izgradnji vidikovca nije ni mogla biti doneta  jer ne može upravljač zaštićenog područja da menja ono što je Prostornim planom predviđeno i definisano.  Plan upravljanja je interni dokument TURO i on definiše aktivnosti vezane za poslovanje TURO (organizacija turističko rekreativnih događaja, promocija klisure, edukativne aktivnosti,..), ali nema nikakve veze sa „Razvojem infrastrukture u zaštićenom području“. To se radi u razradi prostornog plana kroz planove detaljne regulacije, koji takođe podrazumevaju javni uvid i javnu raspravu.

Mi mislimo da ste to uradili u dogovoru sa Predsednicom Vlade Srbije G-đicom Brnabić, odnosno po njenom zahtevu. Ovo mišljenje temeljimo na izjavi G-đe Maje Bojović, savetnice Predsedice Vlade, prilikom njenog razgovora sa predstavnicima potpisnika Peticije „Sačuvajmo Kablar“. Na argumente predstavnika inicijativnog odbora Peticije protiv gradnje vidikovca, rekla je da objekat mora da se izgradi i da je to uslov za realzaciju ostalih 30 projekata koji se odnose na revitalizaciju područja Ovčarsko-kablarske klisure.

Kad malo bolje razmislimo, razumljivo je što ste i Vi i kabinet Predsednice Vlade odbijali svaki dalji razgovor na ovu temu, jer niste imali valjane odgovore na naša pitanja i primedbe.

Iz napred navedenog proizilazi da u pozadini realizacije projekta izgradnje betonsko-staklenog vidikovca stoje neki drugi interesi i planovi o kojima vi ne želite da se izjasnite, pa je razumljivo što u javnosti kruže razne priče, koje verovatno nisu bez osnova. Kada predstavnici vlasti i državne institucije koje su obavezne da čuvaju državu od nezakonitih radnji, preduzimatju nezakonite radnje bez ikakvog straha od posledica, onda se građani sa pravom pitaju u kakvoj mi to državi živmo i šta sutra može da se desi.

Radovi na „revitalizaciji“ Ovčarsko-kablarske klisure, koje ste do sada realizovali, neće mnogo doprineti ni razvoju Ovčar Banje niti Predela posebnih odlika Ovčarsko-kablarske klisure. Pristanište u Međuvršju, staza za šetanje „oko jezera“ u Međuvršju, a ustvari od jednog restorana do drugog, dužine 300 metara, amfiteatar u Ovčar Banji, Prirodnjački centar u Ovčar Banji, ne mogu nešto značajnije da privuku turiste, nabavka trimarana za vozanje turista po mrtvom jezeru čini veliki doprinos nastojanju da se planirani  „prioriteti“ zaokruže.

Ono čime obmanjujete građane je izgradnja „putića“ za vrh Kablara, da će vidikovac biti od 49 metara kvadratnih i da će biti napravnjen od prirodnih materijala, sa zaštitnom ogradom od stakla, bez štete po prirodno okruženje.

Stvarnost je potpuno drugačija. U Uslovima Zavoda za zaštitu prirode od 18.08.2023. godine,  koji su izdati u cilju „revitalizacije“ pristupnog puta u dužini od 340 metara, navedene su katastarske parcele na kojima su izgrađeni parkinzi za automobile i autobuse i svi već izvedeni radovi, tako da je navedenim dokumentom obuhvaćena površina od oko 15 hektara. U navedenim uslovima piše da ne sme biti oštećenja prirodnog ambijenta, a istina je da je „putić“ širok 6 metara i da je probijen isključivo kroz šumu. Uništavanje šume je urađeno bez ikakve dozvole. To je kažnjivo i u običnoj šumi, a kamoli u zaštićenom području.

Da ste nekim slučajem počeli da radite nešto od  radova koji su potrebni ovom području,  a koje ćemo nabrojati, niko Vam ne bi ništa osporavao.

  • dovršetak izgradnje puta Ivančevića Kuća – Potrkanje od požeške strane Ovčar Banje do spajanja sa putem od Caganja, rekonstrukcija puta od Caganja do Rožaca, kao i put do vrha Ovčara. Napominjemo da je na ovim planinskim putevima, zbog sigurnosti vozača, neophodna odgovarajuća signalizacija koja sada ne postoji.
  • da se Ovčar Banji vrati funkcija banje;
  • da se izgradi rehabilitacioni centar;
  • da se objedine područja lučanske i čačanske opštine jer samo objedinjena područja prestavljaju celinu Ovčar Banje.
  • da se napravi plan objekata za sportsko rekreativni turizam i ugostiteljstvo sa akcentom na korišćenje geotermalne vode.
  • da se uredi eko kamp u Rošcima.
  • da se napravi studija mogućnosti za razvoj seoskog i planinarskog turizma.

Zbog svega što se do sada desilo, bilo bi najkorisnije da predstavite javnosti šta stvarno i kada planirate da uradite u okviru „revitalizacije“ Ovčar Banje i Ovčarsko-kablarske klisure.

Javne rasprave moraju biti stvarno javne, a ne kao javna rasprava o Planu razvoja Grada Čačka od 2023. do 2030. godine, koja je održana ovih dana.

Poziv  za javnu raspravu je obajavljen na sajtu Grada Čačka i naravno time je ispoštovana forma. Javnoj raspravi je prisustvovalo pet  građana, a ni oni nisu dobili odgovore  na postavljena pitanja i primedbe jer su osobe, koje su radile na izradi plana, bile na godišnjem odmoru.

Svoje stavove  o planiranom projektu izgradnje staklenog vidikovca su u peticiji izneli pokretači peticije „Sačuvajmo Kablar“ među kojima ima i profesora univerziteta, doktora nauka kao i više istinskih zaljubljenika prirode, više ekoloških udruženja, a koji su poslednjih nedelja označeni kao „probisveti“ i kvazi ekolozi.

Peticiju je podržalo i potpisalo:

  • Više od 4.800 građana
  • Udruženje ,,Knez Stracimir“ Čačak
  • Planinarski savez Srbije,
  • Udruženje građana ,,Čačak je naš“

I na kraju mislimo da Vas treba podsetiti i na sledeće činjenice:

Kada ste postali gradonačelnik prihvatili ste i obavezu da ćete poštovati zakon i zalagati se za dobrobit građana. Vaša obraćanja povodom nedavnih dešavanja na Kablaru su stvorila utisak da ste svojim izjavama obmanjivali građane i na taj način izgubili legitimitet  tj. poverenje građana pa ste se prema tome opredelili da ne vršite funkciju na koju ste izabrani.

Mi nismo tražili Vašu ostavku, jer Vas nismo ni izabrali za gradonačelnika i zato smatramo da vaše postupke treba da ceni onaj ko Vas je postavio na funkciju gradonačelnika Čačka.

Iz svega navedenog možda je najupečatljivija poruka koju ovakvim ličnim ponašanjem šaljete mladim ljudima, koji žele da rade i stvaraju u ovoj zemlji šta mogu da očekuju od svoje države.

Udruženje građana “TRIBINA  ČAČAK”





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs