Nacrt Zakona o javnom informisanju neprihvatljiv po oceni Koalicije za slobodu medija

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Nacrt zakona o medijima predlaže da se kažnjavaju samo mediji koji poštuju ingerencije Saveta za štampu, a da ostali sami sebe oslobađaju odgovornosti.

„Rešenjima koja nudi Ministarstvo u Zakonu o javnom informisanju i medijima, omogućava se nastavak finansiranja medija koji učestalo krše Kodeks novinara Srbije, promovišu nasilje i koriste govor mržnje targetirajući neistomišljenike vlasti“upozorila je Koalicija za slobodu medija.

Podaci o tome da li je štampani ili onlajn medij kršio Kodeks novinara Srbije tražiće se samo od onih medija koji su prihvatili nadležnost Saveta za štampu. Ostali će, čini se, moći sami sebi da izdaju uverenje o tome da su bezgrešni.

U Nacrt je u poslednjem trenutku uvedena mogućnost da, kako navode iz Koalicije, svaki medij može da osnuje sopstveno samoregulatorno telo i izdaje potvrde o poštovanju Kodeksa.

Ovo rešenje je „neprihvatljivo, diskriminatorno i vodi ka ozakonjenju nagrađivanja medija koji kontinuirano krše profesionalne standarde“, navode iz Koalicije: „To praktično znači da će mediji koji nisu prihvatili nadležnost samoregulatornog tela, moći potuno nekažnjeno da krše Kodeks novinara i za to dobijaju novac građana“.

„Država sada predlaže kažnjavanje medija koji su u sistemu samoregulacije i obavezali su se na poštovanje Kodeksa, potpuno suprotno ideji sa kojom je ova odredba predložena, a to je da država prestane da finansira medije koji sistemski krše etičke standarde, promovišu nasilje, koriste govor mržnje i vode kampanje protiv političkih neistomišljenika“, konstatuje se u saopštenju.

Istinomer: Nepoštovanje Kodeksa je uporedivo sa nepoštovanjem pravnog sistema

Koalicija za slobodu medija je reagovala povodom početka javne rasprave o Nacrtu Zakona o javnom informisanju i medijima (ZJIM) i Nacrtu Zakona o elektronskim medijima (ZEM). Javna rasprava će trajati mesec dana, sa četiri događaja u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, koji se održavaju: 13.09, 20.09, 27.09, i 04.10.

Istinomer je na prvu debatu o ZJIM i ZEM reagovao naslovom: „Može li medijska slika biti još gora? Novi predlozi zakona kažu da može“. Nepoštovanje Kodaksa novinara uporedili su sa nepoštovanjem pravnog sistema:

„Neki predlozi zaista zvuče nestvarno. Zamislite samo da vam država pruži mogućnost da, na primer (da karikiramo do kraja), ne priznajete odluke srpskih sudova. Onda gazite ljude po trotoarima, otimate od slabijih sve što vam se sviđa – i ništa, jer „ne priznajete sud”. A onaj ko priznaje, taj će da plati i za sebe i za vas, dok ćete vi eventualno tražiti da se napravi još jedan sud, bolji, prijateljskiji“.

Jedini problem sa ovom metaforom, naravno, je u tome što i ne deluje toliko nestvarno.

Vladi dobar ovaj i ovakav REM

Kada je u pitanju Zakon o elektronskim medijima, Koalicija za slobodu medija ističe da će se njime omogućiti neometan rad Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u postojećem sazivu, bez izbora novog Saveta REM-a i bez donošenja Kodeksa rada članova Saveta.

Ovo rešenje je u suprotnosti sa važećom Medijskom strategijom i evropskom Direktivom o audiovizuelnim medijskim uslugama, sa kojom je strategija usklađena, upozoravaju iz Koalicije za slobodu medija. Problematično je iz još niza razloga. Kako se navodi u saopštenju Koalicije:

„Pored toga što postojeći članovi Saveta ne ispunjavaju uslove za članstvo u tom telu kako ih definiše novi predlog Zakona, brojni domaći i međunarodni izveštaji već godinama označavaju Savet REM kao kritičnu tačku u selektivnoj i neefikasnoj medijskoj regulaciji. Suprotno praksi koja je primenjena kada je reč o ostalim nezavisnim mehanizmima, poput Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ili Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Vlada insistira na očuvanju REM u sistemu državne uprave i tako nastavku nedozvoljene kontrole nad radom organa koji bi trebalo da predstavlja nezavisno i samostalno regulatorno telo“.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

„O predstavnike vlasti sve klizi kao niz teflon“

Komentarišući tok prvog događaja održanog u okviru javne rasprave 13. septembra u Beogradu, Istinomer piše:

„Kad se kaže javna rasprava, to uvek bolje zvuči nego što je u realnosti, jer se realnost najčešće svede na sate i sate komentara, čuje se dosta konstruktivnih i pametnih predloga, ali se o predstavnike vlasti sve odbija i klizi kao niz teflon“.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je tako događaj otvorio govorom u kom je predložene nacrte nazvao „temelj za slobodno i odgovorno novinarstvo, zaštitu prava građana i očuvanje demokratskih vrednosti“. Od utisaka sa događaja Istinomer izdvaja i prisustvo predstavnika GONGO (vladinih „nevladinih“ organizacija), odnosno vlasnika lokalnih medija, kao i zbrku oko (ne)adekvatnih kvalifikacija pojedinih članova komisija resornog Ministarstva.

Nacrt zakona, po rečima pravnice UNS-a Gordane Konstantinovć, sadrži i obećavajuće odredbe u domenu radnih prava, poput predloga da medijski radnici dobiju pravo da se ne odazivaju na pozive mimo radnog vremena ili tokom godišnjeg odmora, kao i predlog o uvođenju kolektivnog ugovora. Konstantinović je, ipak, izrazila bojazan da će se ovim odredbama efikasno usprotiviti udruženja poslodavaca.

Autor: Mašina.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs