Narodna stranka Čačak: Fabrika reznog alata prodata u vrednosti jednog stana na Vračaru

Img Foto: Epicentar press

Na poslednjoj licitaciji, početkom septembra, FRA je prodata za nešto manje od 59 miliona dinara ili nešto malo više od 500 000 evra. Ako za ovaj iznos pogledate šta možete da kupite na sajtovima za prodaju stanova, to je otprilike jedan veći stan na Vračaru, navedeno je u saopštenju Gradskog odbora Narodne stranke Čačak koje u nastavku prenosimo u celosti.

 Za taj novac u Čačku izlicitirano je zemljište, skoro pa u centru grada 3,5 hektara, i 30 000 m2 poslovnog-radnog prostora, preko 500 mašina, 3 magacina sa 3,5 miliona spiralnih burgija i preko 400 000 komada specijalnih alata za potrebe namenske industrije. Procena vrednosti ove imovine je ionako nerealno mala bila nešto manje od 10 miliona evra. Posle druge licitacije odbor poverilaca je odbio prodaju na 528 miliona dinara ( skoro 5 miliona evra), postaje jasno šta se kroz stečaj sistematski radilo ukoliko odbor poverilaca prihvati ovu prodaju.

To suštinski znači da radnici neće moći da naplate bilo kakva potraživanja, a i da je prihvaćena prethodna ponuda mogli su da naplate samo oko 15 % svojih potraživanja na osnovu sudskih izvršnih presuda. Ako znamo da oko 1600 radnika ima izvršna rešenja koja neće moći da naplate, jasno je kako će to uticati na 1600 porodica u Čačku.

Radi istine osvrnućemo se i na činjenice koje su doprinele da se nad FRA, nekadašnjim čačanskim gigantom otvori stečaj:

-           Glavni i osnovni razlog je organizovani kriminal u fabrici u prethodnihh 10 godina i nosioci tih kriminalnih radnji su generalni direktor i posrednici preko kojih je fabrika poslovala. Zbog neprekidne blokade računa fabrike ona je poslovala preko dve čačanske firme čiji su vlasnici bliski vladajućoj stranci. Poslovanje preko ovih firmi se odvijalo netržišno uz veoma velike i enormne provizije, a da se ugovorne strane nisu pridržavale ugovora. U proteklih 10 godina nisu plaćani porezi doprinosi zaposlenima, iako je fabrika imala sredstva na računima posrednika, no su sredstva i bila sklonjena zbog namere da se izbegne to plaćanje radnicima. Ovim radnjama su oštećeni radnici, a i budžet RS, navčanik svih nas.

-           Iako je FRA dobila račun od Ministarstva odbrane pre nekoliko godina, kao firma od posebnog značaja za namensku industriju, koji nije mogao biti blokiran, rukovodstvo fabrike je prikrivalo tu pogodnost u poslovanju kako bi i dalje nastavili da  rade preko posrednika, uz enormne marže. Preko njih se vršila nabavka repromaterijala i umesto da provizija bude 3%, bila je i 10 puta veća. Takođe FRA je izvršila nabavku  5 automobila, ali začudo su ih registrovali na posrednika kako bi izbegli naplatu potraživanja tadašnjih poverioca. A onda je FRA plaćala zakup svojih automobila posredniku, što je na kraju bila mnogo veća vrednost nego vrednost samih automobila.

-           Zbog svega ovoga, a i mnogo toga još podneto je nekoliko krivičnih prijava protiv rukovodstva i posrednika od strane radnika posebnom odeljenju tužilaštva u Kraljevu koje do dana dašnjeg nije počelo procesne radnje u vezi sa tim prijavama. Osnovano sumnjamo da su  završile u nekim fiokama i da se čeka zastarelost tih prijava.

Sve što se dešavalo sa FRA pokazuje da država Srbija nije pravna država, da građani nemaju pravnu sigurnost i da nisu zaštićeni, i da se zakon zloupotrebljava radi zaštite SNS funkcionera i tajkuna.

-           Odgovornost zbog pokretanja stečaja u FRA ne bi smeli da izbegnu ni članovi Nadzornog odbora fabrike, koji su prihvatali blanko bilanse poslovanja FRA bez ikakve kontrole.

-           Odgovornost ne sme da izbegne ni stečajni upravnik koji koji je prema Zakonu o stečaju bio dužan da 10 dana od pokrenutog stečaja izvrši popis imovine fabrike. Magacini sa gotovim proizvodima nisu popisani, niti je predstavljena jasna specifikacija mašina, pa se postavlja pitanje kako je i procenjena vrednost celokupne imovine. Stečajni upravnik je dužan da pobija pravne radnje, i time radi u interesu da se uveća stečajna masa. Umesto da to uradi, on se izjasnio kao saglasan sa procenom imovine, i tako, prikrivajući krivično delo, dodatno oštetio stečajnu masu.

-           Pozivamo odbor poverilaca da odbije ovaj sramno izlicitirani iznos, pozivamo vlast u  gradu Čačku da se uključi, kako bi se, ionako bez potrebe pokrenut stečaj, ipak sproveo potpuno u skladu sa zakonima i kako bi se svi poverioci, a posebno radnici fabrike namirili kroz ovaj postupak.

GO Narodne stranke Čačak

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs