Transparentnost: EPS nezakonito uskraćuje informacije o predlogu mađarske kompanije

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Elektroprivreda Srbije (EPS) nezakonito uskraćuje javnosti bitne informacije o medijskim navodima da je EPS razmatrao predlog mađarske kompanije "MVM group" da formiraju zajedničku kompanija u koju bi bilo preneto 11 hidroelektrana, saopštila je organizacija Transparentnost Srbija (TS).

Prema navodima TS, ta organizacija od 26. maja pokušava da kod EPS proveri pomenute navode o osnivanju zajedničke kompanije sa „MVM group“, a tek nakon četvrtog obraćanja je stigao odgovor da su ti podaci „nedostupni, jer bi davanje informacija otežalo ostvarenje opravdanih ekonomskih interesa između dve države“.

Istaknuto je da su traženi dokumenti „poslovna tajnu jer su tako označeni od autora dokumenta“.

Informacija koja je uskraćena, a naročito je značajna, jeste da li EPS ponudu mađarske strane tretira kao samoinicijativni predlog u smislu Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, ocenio je TS.

Taj zakon, ukazao je TS, daje mogućnost da se na osnovu inicijative potencijalnog privatnog partnera formira zajedničko preduzeće ili drugi oblik javno-privatnog partnerstva sa preduzećem u vlasništvu Srbije, ali nalaže da se pre toga sprovede postupak nadmetanja, u kojem inicijator ne sme imati nikakvu prednost u odnosu na druge kandidate.

S druge strane, pozivanje na „zaštitu ekonomskih interesa“ Srbije i Mađarske, a ne samo poslovnih interesa kompanija, ukazuje na moguće postojanje namere da se pri zaključenju ovog ugovora zaobiđe zakonska obaveza nadmetanja uz pozivanje na međudržavni sporazum, kao što je Vlada Srbije već učinila kod brojnih infrastrukturnih projekata, zaključio je TS.

Izvor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs