Objavljene nove cene goriva koje će važiti do 22. septembra

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Objavljene su nove cene goriva koje će važiti do petka, 22. septembra. Litar evrodizela će danas od 15 sati do sledećeg petka u isto vreme koštati maksimalno 211 dinara za litar, a cena benzina evropremijum BMB biće 192 dinara za litar.

Prethodne nedelje evrodizel je koštao 207 dinara za litar, a benzin evropremijum BMB koštao je 189 dinara za litar.

Ovo znači da je evrodizel poskupeo četiri dinara, dok je cena benzina uvećana za tri dinara za razliku od prošle nedelje.

Podsećamo, glasovima skupštinske većine usvojene su i izmene i dopune Zakona o akcizama, kojima se povećavaju akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta i to za osam odsto. Ta odluka stupa na snagu 1. oktobra.

Shodno tome, akciza na benzin će biti povećana za 4,63 dinara za litar i iznosiće 62,47 dinara, na dizel zai 4,76 dinara i iznosiće 64,24 dinara, a na tečni naftni gas TNG biće povećane za 3,61 dinar po kilogramu i biće 48,78 dinara po iltru.

Akcize inače nisu jedine dažbine koje država nameće kada je reč o ceni goriva u Srbiji. Tu još spadaju naknade za formiranje obaveznih rezervi 2,60 dinara za benzin i dizel i 1,44 za TNG, za unapređenje energetske efikasnosti 0,15 za benzin i dizel i 0,08 za tečni naftni gas i porez na dodatu vrednost.

Izvor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs