Međunarodni dan demokratije

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Fondacija Centar za demokratiju, povodom Međunarodnog dana demokratije, podseća na važnost izgradnje demokratskog i uređenog društva u kojem se poštuju i štite prava i slobode svih građana i građanki.  

-U vremenima kada su demokratske vrednosti na ispitu, želimo da istaknemo neophodnost upornog rada na promenama države i društva u cilju približavanja standardima demokratije, ljudskih prava i vladavine prava kakvi postoje u razvijenim zemljama Evropske unije, navodi se u saopštenju FCD.

Građanima Srbije je potrebno više pravde, koju mogu da obezbede samo funkcionalne demokratske institucije, što znači suštinske reforme u oblastima demokratije i vladavine prava, ljudskih prava, jačanje nezavisnih institucija, borba protiv korupcije, sloboda medija, jačanje parlamentarizma i demokratske političke kulture.  

Demokratizacija društva mora biti inkluzivan proces koji podrazumeva učešće, participaciju građana, posebno mladih, u javnom dijalogu i donošenju odluka koje će uticati na njihove živote sada i u godinama koje dolaze.  

FCD se zalaže za održivi razvoj društva u skladu sa evropskim vrednostima, u kojem nema mesta nasilju i svi građani se osećaju zaštićeno i bezbedno, u kojem vladaju principi solidarnosti i tolerancije, a borba protiv siromaštva, rodna ravnopravnost, zaštita životne sredine, socijalna inkluzija i unapređenje položaja osetljivih društvenih grupa zauzimaju važno mesto.  

Zbog toga je važno da dosledno slediti evropski put upravo da bismo našu državu uredili po modelu zapadnoevropskih država, s kontrolisanom vladom, nezavisnim sudstvom, država u kojima vlada politička tolerancija, poštuju se ljudska prava, mediji su slobodni, a pravosuđe i državna uprava onemogućavaju korupciju.  

-Verujemo da su istinske reforme i evropske integracije najbolji način koji će dovesti do toga da i građanke i građani Srbije žive u modernom, demokratskom i uređenom društvu u kojem se poštuju prava i dostojanstvo svih, zaključuje Fondacija Centar za demokratiju.

Izvor: Cemaforum.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs