Istraživanje: Mladi u svetu više sumnjaju u demokratiju

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Demokratija je najbolji oblik vladavine za većinu svetskog stanovništva, ali mladi mnogo manje od starijih veruju da može da odgovori na izazove i krize s kojima se suočavaju, zaključak je istraživanja Fondacije za otvoreno društvo.

Prema rezultatima Barometra otvorenog društva, objavljenim danas, uoči Svetskog dana demokratije, 15. septembra, 86 odsto ispitanika bi radije živelo u demokratskom društvu, a 20 odsto veruje da autoritarni režimi mogu da pruže građanima šta žele.

Međutim, u grupi ispitanika starosti od 18 do 35 godina, samo 57 odsto smatra da je demokratija poželjnija od bilo kog drugog oblika vladavine, nasuprot 71 odsto ispitanika starijih od 56 godina.

Takođe, 42 odsto mlađih učesnika istraživanja je reklo da podržava vojnu vladavinu, nasuprot 20 odsto starijih.

Više od trećine mladih smatra da je „snažan lider koji se ne zamara parlamentima ili izborima“ dobar način upravljanja zemljom.

Istraživanje javnog mnjenja o demokratiji i ljudskim pravima sprovedeno je u 30 zemalja širom sveta, a učestvovalo je više od 36.000 ljudi.

Jedan od nalaza istraživanja je da mladi ljudi širom sveta imaju najmanje vere u demokratiju što pokreće pitanje može li demokratija da odgovori na klimatsku krizu, rast nejednakosti i nepoverenja u političare i druge izazove.

Utvrđeno je da 72 odsto ispitanika veruje da su ljudska prava „snaga za dobro“ u svetu, a 71 odsto je reklo da „ljudska prava odražavaju vrednosti u koje veruju“.

Izvor: Beta





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs