Napadnut ekološki aktivista na Kablaru

Img Foto: Printscreen N1

Nekoliko građanskih i ekoloških aktivsta, koji se protive izgradnji vidikovca pokušali su i danas da dođu do vrha Kablara, ali su ih ponovo zaustavili pripadnici privatne firme koje se bavi obezbeđenjem radova.

Jedan od aktivista, Miloš Kuvekalović fizički se sukobio sa radnikom na gradilištu i zadobio lakše povrede.

Na planini Kablar kod Čačka, posle nekoliko dana blokade koju je organizovalo više građana i ekoloških aktivista koji se protive izgradnji staklenog vidikovca na vrhu te planine, nastavljeni su pripremni građevinski radovi za izgradnju vidikovca, čiji je investitor Grad Čačak.

Na gradilištu je postavljena tabla sa informacijama o izgradnji vidikovca čiji se završetak planira do 2. aprila, a pristupni put do vrha Kablara je ograđen žicom i zabranjen je prolazak. A prilaz čuvaju radnici privatnog obezbeđenja.

Tri udruženja građana – "Zeleni talas", "Tribina", "Odbrani Kablar" i deo meštana koji žive u selima na Kabalru protive se izgradnji staklenog vidikovca na vrhu planine, na kojoj već postoji prirodni vidikovac i traže od nadležnih institucija da se zaustavi "uništavanje, razaranje i devastiranje Kablara".

Ali, danas je ponovo došlo do sukoba između aktivista i ljudi na gradilištu.

"Hteo sam da snimim kako sada izgleda vrh Kablara. Ali, prišao mi je radnik sa gradilišta, oborio me na zemlju i oteo mi telefon. Tražio je da izbrišem snimke, što sam i učinio, jer je pretio da će mi baciti tečefon sa litice. Kada je čuo da ću prijaviti napad policiji, počeo je da mi se izvinjava", kaže Miloš Kuvekalović iz Čuvara Kablara, polazujući nam lakat koji mu je ogreban nakon obaranja na zemlju.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović saopštio je da će se izgradnjom vidikovca, taj grad pozicionirati na turističkoj mapi sveta kao jedna od deset najpoželjnijih destinacija.

 

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs