Da li je vidikovac na Kablaru na staklenim nogama?

Img Foto: Cemaforum.rs

Poslednjih godina u Ovčarsko-kablarsku klisuru, prirodno dobro prve kategorije, uložena su znatna sredstva. Jedan od projekata, po uzoru na svetske turističke atrakcije, je izgradnja staklenog vidikovca na vrhu Kablara. Plan da jedna od tri celine bude podignuta na grebenu, na 879 metara nadmorske visine više od godinu dana izaziva polemiku u javnosti. Tome se protive pojedina udruženja građana i ekološki aktivisti koji su juče održali javnu tribinu.

Nije prvi put da tribina o razlozima protiv izgradnje vidikovca na Kablaru bude održana upravo na toj planini. Ovog puta neposredan povod je početak radova na pristupnom putu. Kažu da žele da se čuje i njihova reč, ali da svakako nisu protiv revitalizacije klisure i razvoja turizma.

Aleksandar Barać iz Udruženje građana Tribina Čačak rekao je da su protiv ovakvog projekta "koji podrazumeva izgradnju jednog grandioznog objekta na jednom prirodnom vidikovcu koji je kao takav specifičan i koji na svakog posetioca ostavlja utisak".

"Smatramo da postoje drugi projekti koji su mnogo prioritetniji u Ovčar Banji", kaže Barać.

Vidikovac na Kablaru godišnje poseti gotovo sto hiljada ljudi. Sa njega se pruža najlepši pogled na čuvene uklještene meandre Zapadne Morave. Ugovor o izgradnji jedinstvenog, staklenog vidikovca potpisan je u martu prošle godine, a radovi na pristupnom putu već su počeli.

"Sama procedura izdavanja građevinske dozvole je trajala više od šest meseci. Prošla je sve moguće procedure, od Ministarstva građevine, Zavoda za zaštitu prirode, Ministarstva za zaštitu životne sredine i možemo reći i prema najstrožim uslovima mi ćemo imati jedan zaista velelepan objekat na samom vrhu Kablara koji će se prostirati na 300 kvadratnih metara", kaže Vojin Jakovljević, direktor Turističke organizacije Čačak.

U Gradu navode da je izgradnja staklenog vidikovca deo projekta revitalizacije čitavog područja Ovčarsko-kablarske klisure koje će posle završetka svih planiranih radova dobiti potpuno novi izgled i namenu i da je od velikog značaja za razvoj turizma i čitavog kraja.

Izvor: RTS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs