Istraživanje: Skoro 50 odsto mladih planira da napusti Srbiju, jača nepoverenje

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Iz godine u godinu rezultati istraživanja sve više ukazuju na to da je sistemska briga o mladima neophodna i da mora postati prioritet nadležnih institucija. Odlazak mladih iz Srbije iz negativnog trenda već prerasta u pravilo, dok su podaci o kvalitetu i zadovoljstvu životom u Srbiji sve alarmantniji. Angažovanje svih relevantnih aktera je nužno za rešavanje ovih izazova, navodi se u izveštaju Krovne organizacije mladih Srbije za 2023. godinu.

Kada se radi o uticaju mladih na političke procese i odluke, više od polovine ispitanika (54,2 odsto) smatra da politički sistem u Srbiji uopšte ne omogućava mladima da utiču na političke procese i odluke. Da politički sistem u potpunosti omogućava uticaj mladih na političke procese i odluke smatra tek 0,7 odsto mladih ispitanika.

Poverenje u izborni sistem nema 76,4 odsto mladih, odnosno njih 30,9 odsto smatra da izbori nisu fer i pošteni, a 45,5 odsto da izbori uopšte nisu fer i pošteni, dok je samo 1,6 odsto odgovorilo da su u potpunosti fer i pošteni.

Mladi nemaju poverenja ni u jednu od institucija koje su ispitivane u istraživanju. Sa najmanjim poverenjem se ističu mediji, političke partije i političke institucije. Mladi najveće poverenje (ili najmanje nepoverenje) imaju u vojsku, crkvu i kancelarije za mlade.

Poverenje u demokratiju je u odnosu na prethodnih nekoliko godina, kada je iznosilo preko 40 odsto, palo na 36,2 odsto, dok je nepoverenje za godinu dana poraslo sa 23,2 odsto na 29,4 odsto. Ovo je najveći pad podrške demokratiji od kada se ovo pitanje postavlja u Alternativnom izveštaju, navodi KOMS.

Tačno 60 odsto mladih smatra da je Srbiji potreban jak vođa i lider koga će narod slediti, što je najviši rezultat u poslednjih šest godina.

U poređenju sa prethodnim izdanjima Alternativnog izveštaja, pozitivna reakcija na EU ove godine je na rekordno niskom nivou, dok je negativna blizu rekordno visokog nivoa iz 2020. godine.

Ove godine, prvi put, najviše mladih podržalo je povratak kontrole nad Kosovom vojnim sredstvima. Za dve godine podrška ovoj opciji porasla je sa 18,7 odsto na 31,1 odsto. Istovremeno se smanjila podrška opciji rada na povlačenju priznanja.

Zabrinjavajući je podatak da čak 18 odsto mladih radi bez ugovora tj. “na crno”

Čak 43 odsto mladih bilo je na neplaćenoj radnoj praksi, dok je na plaćenoj bilo oko 13 odsto, što je duplo manje u odnosu na prošlu godinu.

Mladima najviše nedostaje zdravstveno i seksualno obrazovanje u obrazovnom sistemu (71,7 odsto) i međuljudski odnosi (69,6 odsto).

Gotovo polovina (49,2 odsto) mladih planira da se iseli iz Srbije, pri čemu 23,6 odsto ispitanika već planira odlazak, dok 25,6 odsto još nije ušlo u proces planiranja. Svega 11 odsto mladih tvrdi da neće napustiti Srbiju.

Viši životni standard je glavni razlog zbog koga bi se mladi odselili iz zemlje (32,2 odsto), a odmah iza njega je dostojanstveniji život (27,7 odsto). Zanimljiv je rast u isticanju važnosti boljih javnih usluga.

Čak 42 odsto mladih smatra da nasilje može biti opravdano, što je značajan porast u odnosu na prošlu godinu (27 odsto).

Čak 60 odsto ispitanih smatra da je stručna pomoć za brigu o mentalnom zdravlju nedostupna mladima.

Više od polovine mladih (52,7 odsto) ističe da se često oseća anksiozno.

Čak 66,8 odsto mladih ispitanika smatra da je kvalitet životne sredine u Srbiji loš.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od aprila do jula 2023. godine.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs