GRAĐANI REPORTERI: Srbi i istoriju vraćaju pod zemlju

Img Foto: Građani reporteri

Prenosimo tekst i fotografije koji su dostavljeni našoj redakciji.

Kad u Grčkoj, Italiji ili nekoj drugoj zemlji pronađu bitne arheološke predmete iskopaju nove zidine, kada se nađe pečat vladara iz prošlosti - to se čuva, uređuje i naravno privlači turiste a samim tim i novac. U Srbiji se samo sve zakopa pod zemlju, valjda će ona bolje sačuvati od naroda.

Godinama se naveliko pričalo o tiparu kneza Lazara pronađenom na Rudniku, o kanalizaciji koja potiče iz srednjeg veka. Imao sam priliku da vidim iskopine, da obiđem te čudne kamenom ozidane cevi i da se divim neimarima iz tog perioda. Danas odem da posetim nalazište i da pokažem prijateljima kad imam šta da vidim – nasutu zemlju i korov, a od nalazišta ni traga ni glasa.

Naravno da se blizu toga pravi izgleda zip line, ili nebitno šta, ali je bitno da ništa sačuvano nije! A možda nekome i odgovara da se ne zna da je Rudnik u srednjem veku imao kanalizaciju a da je danas nema !!!!

NEKAD

SAD

Marko

Izvor: Cemaforum.rs

 





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs