U Srbiji svaki deseti maloletnik izložen zloupotrebi dečjeg rada

Img Image by Suvajit Roy from Pixabay

U Srbiji je 82.000 dece uzrasta od pet do 17 godina (što je 9,5 odsto sve dece u državi) izloženo zloupotrebi dečjeg rada. Ovakve zloupotrebe su uobičajenije u neurbanim područjima, a u poljoprivredi je češća nego u sektoru usluga, pokazuje Nacionalna anketa o zloupotrebi dečjeg rada koju je 2021. godine sproveo Republički zavod za statistiku (RZS). 

Кad se posmatraju regioni, za sve starosne grupe, zloupotreba dečjeg rada je najprisutnija u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, a četvrtina dece uzrasta od 12 do 14 godina u tom regionu su žrtve zloupotrebe, prenosi portal Nova ekonomija.

Prema podacima RZS-a, za decu od pet do 11 godina stopa zloupotrebe dečjeg rada iznosi 6,7 odsto.

Kod dece uzrasta od 15 do 17 godina je 10,1 odsto njih su žrtve zloupotrebe dečjeg rada.

Stope rasprostranjenosti zloupotrebe dečjeg rada su najviše za decu uzrasta od 12 do 14 godina, među kojima iznosi 15,1 odsto.

U svim starosnim grupama, stopa zloupotrebe dečjeg rada veća je za dečake nego za devojčice, a kod dečaka postoji i veća verovatnoća izlaganja opasnom radu.

Najveći broj dece koja su izložena zloupotrebi dečjeg rada angažovana su u poljoprivredi, 60 odsto dece uzrasta 5-14 i 66 odsto dece uzrasta 15-17 godina.

U poljoprivredi je, kako se navodi, veći procenat devojčica nego dečaka.

U uslužnom sektoru je angažovano 40 odsto dece od pet do 14 i 27 odsto dece uzrasta 15-17 godina.

RZS navodi da o sektorima industrije i građevinarstva nije bilo dovoljno podataka.

Deca rade da bi dopunila porodične prihode

U obe starosne grupe, od 5 do 14 i od 15 do 17 godina, oko 60 odsto dece žrtava zloupotrebe dečjeg rada su pomažući radnici u domaćinstvu.

Većina dece uzrasta 5-17 godina, tačnije 43,8 odsto njih, postala su žrtve zloupotrebe dečjeg rada kako bi dopunila porodične prihode.

Još 38 odsto postala su žrtve zloupotrebe dečjeg rada kako bi stekla određene veštine.

Deset procenata dece je kao razlog navelo i pomaganje u porodičnom poslu.

Vrlo malo dece je kao razloge navelo doprinos otplati porodičnih dugova i nezainteresovanost za školovanje.

Anketa o radnoj snazi i Anketa o zloupotrebi dečjeg rada ne sadrže podatke o prihodima domaćinstva, ali na osnovu navedenih razloga za zloupotrebu dečjeg rada, može se zaključiti da je zloupotreba dečjeg rada prisutnija u domaćinstvima sa nižim prihodima, piše u izveštaju.

Ovo je bila prva Nacionalna anketa o zloupotrebi dečjeg rada u Srbiji.

Anketa o zloupotrebi dečjeg rada (NAZDR) je u Srbiji po prvi put sprovedena 2021. godine kao modul Ankete o radnoj snazi (ARS).

Ovaj modul je primenjen u uzorkovanim domaćinstvima sa decom uzrasta 5-17 godina.

U anketiranim domaćinstvima, članovi domaćinstva su prvo bili anketirani u okviru ARS-a, a potom su im postavljana pitanja iz NAZDR.

U slučaju NAZDR odgovore za mlađu decu, uzrasta 5-14 godina, davali su roditelji ili drugi zakonski zastupnici. Starija deca, uzrasta 15–17 godina, uglavnom su sama odgovarala na pitanja u prisustvu roditelja ili zakonskog staratelja.

Izvor: Nova ekonomija





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs