MITO (4)

Img Foto: cema.rs/ Luka K.

Ovaj serijal tekstova ima za cilj da čitaoce upozna sa korupcijom, pojavom koja razarajuće deluje na celo društvo, kao i da im pomogne da je prepoznaju i o njoj hrabro govore. U obrađenim tekstovima navedeni  su i  primeri koruptivnih dela. Svi sadržaji imaju, prevashodno, obrazovnu i preventivnu ulogu. 

Davanje i primanje mita su krivična dela koja su postala sinonim za korupciju. Osnovni element ovih krivičnih dela je da se novcem ili poklonima službeno lice motiviše da učini neku nama važnu radnju, a koja je, inače, u njegovoj nadležnosti.

Po narodnom shvatanju, nije svaka nagrada mito i zato je u običajnom životu jasno definisana razlika između časti, poklona, darivanja, čašćavanja i mita. O onome ko daje mito mišljenja su podeljena i formiraju se od slučaja do slučaja. Ukoliko je davaocu mita to jedini način da reši neki svoj legitiman zahtev, onda je stav tradicionalne sredine neosuđujući.

Narodna tradicija prećutno odobrava i ima veliko razumevanje za pojedinca koji podmićivanjem ubrzava dobijanje neke odluke ili rešenja, jer se zna da državna administracija ili vlast, odnosno državni činovnici koji su predstavnici vlasti, uvek mogu pronaći izgovor zašto rešenje nije izdato. Ako se insistira na obavezi vlasti da blagovremeno i bez ikakve nadoknade uradi ono što je njena obaveza, vlast tj. činovnik mogu se naljutiti i nekom drugom prilikom osvetiti. Izreka: ,,ne može šut sa rogatim” ukazuje na nemoć pojedinca i svemoć države ili vlasti.

Davanje mita onima od kojih zavisi nečija korist ili privilegija naziva se podmićivanje. Podmićivanje je postala svakodnevna pojava, a utisak građana je da je najprisutnija u zdravstvu.

Primer: mesecima si na listi čekanja za operaciju, ali ako daš ’koverat’ brzo se sa poslednje pozicije ’penješ’ na vrh liste.

Osim koverata sa novcem,  izuzetno je rasprostranjena i podjednako opasna tzv. ’mala korupcija’. Čašćavanje čokoladom, flašom pića, parfemom postalo je uobičajeni model ponašanja. Sa ovim oblikom korupcije građani se susreću svakodnevno.

Primer: potreban ti je zvaničan dokumenat iz opštine, ali da bi ubrzao proces kroz šalter probaciš čokoladu.

I primanje i davanje mita su krivična dela, ali u sudskim arhivama, na žalost, još uvek nema u toj meri procesuiranih slučajeva kolike su razmere ove koruptivne pojave u društvu.

Po nekima je u korenu problema siromaštvo. Bez siromaštva ne bi bilo korupcije. Medjutim, čak i ako je siromaštvo osnovni uzrok, ono ne moze biti i jedini. Ako je siromaštvo uzrok korupcije, onda je teško objasniti zašto su bogate, imućne zemlje preplavljene skandalima, od kojih je veoma mali broj vezan za one koji bi se mogli nazvati "siromašnim" ili "u oskudici". To bi, takodje, suštinski izjednačilo siromaštvo sa nepoštenjem, sto je shvatanje koje su žestoko napali brojni kritičari koji vide ovu navodno potvrdjenu vezu kao nešto što gotovo bez razlike kleveće siromašne. Takodje se ne može reći da su oni koji manipulišu bankarskim sistemom, proizvodeći "zajmove koji se ne oplodjuju" i sprovodeći dogovore sa onima "iznutra" o depozitima gradjana koji ništa ne sumnjaju, na to naterani zbog siromaštva.

Korupcija je zato mač sa dve oštrice – može da se pojavi u bogatstvu i obilju, ali i u oskudici.

 

U nastavku: Nadzor i kontrola trošenja javnih sredstava

Izvor: cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs