Knjiga za ovu nedelju: Leptir na testiji Kosare Pavlović - Boško Protić

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Osvrt na knjigu pripremila: Isidora Kojanović 

“Kao zemlja, kiše žedna, kao majka dece željna...čekajuć* ti duša presahla” stihovi kojima je zamalo mogla biti opisana knjiga Boška Protića “Leptir na testiji Kosare Pavlović”. Na sreću čitavog srpskog naroda nije tako. Ova knjiga je pre svega spomenar ženske duše i podsetnik koliko je ŽENA JAKA i strpljiva kada mora. Kosara smo sve mi ako se dublje u dušu zagledamo. Jake, snažne, požrtvovane, pune ljubavi i zadojene tradicionalnim vrednostima.

Iskrena da budem kad sam prvi put videla ovu knjigu bila sam malo sumnjičava. Kako jedan muškarac može pisati o ŽENI- ratnici a da pritom nije RUS (unapred se izvinjavam autoru zbog svoje bezrazložne sumnjičavosti)? Boško me je u svoom knjigom, na najsuptilniji mogući način, uverio da može. Ako, i samo ako, žena u svom srcu gaji nadu.

''Leptir na testiji'' je knjiga puna nade bez obzira što se ispred vrata srpske kuće odigrava rat koji se svom snagom trudi da vam tu nadu otme.

Sve dok ima praha na krilima leptira koga sve mi čuvamo u nedrima - ima i nade. Neka to bude poziv i poruka svima da ovu knjigu pročitaju i zavole. Zbog svoje dece, svog života. Jerotijeve Kosare. Stefanove Ane. Lazareve Milice. I svih budućih junakinja srpskog naroda.

Izvor: Cemaforum.rs

 





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs