GRAĐANI REPORTERI: Termopilska bitka na čačanski način (FOTO)

Img Foto: Građani reporteri

Da je život osoba sa invaliditetom u urbanim sredinama veliki izazov, možemo gotovo svakodnevno da se uverimo u to.

Jedan sasvim običan junski dan za naše sugrađane koji se po gradu kreću u invalidskim kolicima prava je bitka i izazov. Ne možemo, a da se u nekom momentu ne podsetimo i na čuvenu bitku u uzanom Termopilskom klancu.

Kako izgleda jedan takav dan za naše sugrađane, upravo nam govore fotografije koje smo dobili od čitaoca - reportera, u epicentru dešavanja.

Razne barijere, građevinske sprave, neasfaltirani prilazi, bahato parkiranje... samo su neki od problema koje ćemo vam danas prikazati kroz ustupljene fotografije.

Do sledeće prilike kada ćemo možda naići na trunku empatije i razumevanja za naše sugrađane koji se uz pomoć pomagala kreću čačanskim ulicama, bar na trenutak da se podsetimo i lekcije iz istorije.

Jer, čovek uči dok je živ. Bar opštu kulturu.

Izvor: Epicentar press

Foto: Reporteri u epicentru, privatna arhiva 

Termopilska bitka i Termopilski klanac:

Bitka kod Termopila ili Termopilska bitka, verovatno je jedna od najpoznatijih bojeva tokom grčko-presijskih ratova. Iako su Grci izgubili, prethodno su tri dana čuvali Termopilski klanac, iako brojčano nadjačani.

Bitka se odigrala 10. avgusta 480. godine pre nove ere, a sukobile su se persijska vojska pod komandom Kserksa I i savez grčkih polisa koje je predvodio spartanski kralj Leonida. Oko sedam hiljada Grka pod Leonidinom komandom blokirali je uski Termopilski klanac u centralnoj Grčkoj, koji je bio jedini put kojim je persijska vojska mogla da naprduje.

Termopilski klanac nije klanac u klasičnom smislu te reči, već ga čine padine planine Kalidromo (ili Kalidrom), sa jedne strane, i more, sa druge strane.

U svakom slučaju, taktički i vojno gledano, veoma težak i uzak prostor za bilo koju vrstu bitke sa brojnom vojskom.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs