Istraživanje: 82.000 dece u Srbiji žrtve zloupotrebe dečjeg rada

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Danas se obeležava se svetski dan borbe protiv zloupotrebe dečjeg rada. Anketno istraživanje o zloupotrebi najmlađih u Srbiji je 2021. godine po prvi put je sproveo Republički zavod za statistiku u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada, sa ciljem da se proceni obim i otkriju karakteristike, uzroci i posledice zloupotrebe dečjeg rada u Srbiji.

Jovan Protić iz Međunarodne organizacije rada gostovao je u Novom danu tim povodom.

Procene ukazuju da su u Srbiji  postoji 82.000 dece koja su izložena zloupotrebi rada. Kako prenosi reporterka N1, najčešće se radi o deci koja su uzrasta od pet do 17 godina. Oni su, kako je istraživanje pokazalo, pretežno iz ruralnih zajednica i iz poljoprivrednih domaćinstava. Najčešće se zlopotreba dešava od onih roditelja koji imaju nisko obrazovanje.

„Istraživanje je pokazalo da je praktično 10 odsto od sve dece, uzrasta od pet do 17 godina, izloženo dečijem radu. Uglavnom se oni nalaze u poljoprivredi, ali postoji značajan procenat i u sektorima usluga i industrije. Kada gledamo ukupan broj dece, onda ih delimo na dve polovine: prvi deo su deca od pet do 14 godina, koja ni po našem, ni po bilo kom drugom zakonu ne bi smela da rade, a drugi su deca od 15 do 18 godina, koja po zakonu imaju pravo da rade, ali u situacijama opasnih poslova, mi to smatramo eksploatacijom dečijeg rada“, rekao je Protić.

Prema njegovim rečima, treba razlikovati zloupotrebu dece u radu od sticanja radnih navika i rada dece oko sat vremena dnevno lakših poslova, i što ih ne odvaja od škole. A sve ono što ih odvaja od škole, šteti njihovom zdravlju  i moralu, smatra se zlopotrebom dečijeg rada.

„Problem je u tome što roditelji nesvesno prelaze tu granicu i počnu da decu koriste kao pomažuće članove domačinstva više nego što bi to trebalo“, ukazao je Protić.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs