KORUPCIJA (1)

Img Foto: CEMA - Luka K.

Ovaj serijal tekstova ima za cilj da čitaoce upozna sa korupcijom, pojavom koja razarajuće deluje na celo društvo, kao i da im pomogne da je prepoznaju i o njoj hrabro govore. U obrađenim tekstovima navedeni su i primeri koruptivnih dela. Svi sadržaji imaju, prevashodno, obrazovnu i preventivnu ulogu. 

Godine u kojima se borba protiv korupcije nalazila na vrhu prioriteta Vlade i građana nisu iskorišćene za jačanje institucija, čime bi se obezbedilo da sistem funkcioniše bez obzira na postojanje „političke volje“.

Kritike koje iz Brisela stižu u Beograd, a koje se odnose na stagnaciju u borbi protiv korupcije, već godinama se fokusiraju na iste probleme. Izveštaji Evropske komisije pridaju veliki značaj korupciji kao problemu za napredak Srbije na evropskom putu, i potvrđuju da državni organi nisu primenili brojne zakone i planove za borbu protiv korupcije. Pored toga što se reč "korupcija" pominje na čak 77 mesta u samo jednom izveštaju, o značaju koji je dat ovom problemu svedoči i činjenica da se o njemu govori u vezi sa svim ključnim uslovima EU integracija – u okviru političkih kriterijuma, vladavine prava, ekonomskog razvoja, slobode medija i javne uprave.

ŠTA JE KORUPCIJA?

U savremenom društvu, korupcija  je jedan od najtežih oblika kriminaliteta. Ona predstavlja zloupotrebu društvenog položaja radi sticanja lične koristi ili koristi za drugoga. Korupcija šteti razvoju države, demokratije i ljudskim pravima. Iako javnost njeno prisustvo svakodnevno uočava, malo je sudskih presuda koje su,  za ove slučajeve, donete.

Postoji tzv. mala i velika korupcija i obe sa sobom nose velike opasnosti po društvo. Ipak, najopasnija je sistemska korupcija. Ona nastaje kada korumpirani pojedinci, odnosno nosioci vlasti, neprihvatljivo ponašanje ugrade u politički, ekonomski i vrednosni sistem zemlje, pa to postane uobičajen, prihvatljiv način ponašanja u društvu.

 

  VRSTE KORUPCIJE i KAKO JE PREPOZNATI

  • Bela korupcija - davanje privilegija BEZ očekivane protivusluge.

Primer: Prijatelj zaposlen u lokalnoj administraciji ti preko reda obezbeđuje potrebna dokumenta.

  • Siva korupcija - davanje privilegija UZ očekivanu protivuslugu.

Primer: Policajac ti ’’oprosti’’ saobraćajni prekršaj da bi mu tvoj prijatelj ubrzao dobijanje građevinske dozvole.

  • Crna korupcija - davanje privilegija uz novčanu nagradu.

Primer: Doktoru daš koverat kako bi ti obezbedio operaciju preko reda.

  • Centralizovana korupcija - odvija se samo u državnom vrhu.

Primer: Uzimanje procenata za ’’nameštene tendere’’.

Uobičajena praksa je da se kod nas najčešće verbalno vodi borba protiv korupcije. Ali trebalo bi naglasiti da borba protiv korupcije ne zavisi samo od spremnosti za prepoznavanje i javnu osudu korupcije već i od političke volje, kako na državnom, tako i na nivou svake pojedinačne lokalne samouprave.

U nastavku: Percepcija građana o korupciji

 

Izvor: Cemaforum.rs

 





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs