Završen peti protest Srbija protiv nasilja: Desetine hiljade građana bilo je oko Predsedništva, zakazan novi protest sledeće nedelje

Img Foto: Printscreen N1

Peti po redu protest „Srbija protiv nasilja“ počeo je nešto posle 18 časova, a koji minut pre 21 čas građani su pozvani da dođu na novi protest sledeće nedelje. Današnji protest održan je tačno mesec dana posle pucnjave u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“. Organizatori su prethodnih dana pozivali građane koji dolaze da ponesu cvet, kako bi odali počast žrtvama, ali i da spreme poruke za šefa države Aleksandra Vučića.

21:00 Studenti se obratili ispred Predsedništva, pozvali na sledeći protest

Ispred Predsedništva se obratila jedna od studentkinja. 

"Dragi studenti i studentkinje, mnogo mi je drago da smo se okupili u ovolikom broju, bravo za sve nas", rekla je.

Ona je pozvala okupljene da se raziđu, ali i pozvala da se vide "sledeći put".

"Sve dok se zahtevi ne ispune. I za kraj - šta studenti ne rade? Studenti ne ćute", rekla je.

20.27 Kako saznajemo, organizatori skupa imali su informacije da će se pripadnici desnice i Narodnih patrola okupiti ispred Skupštine kada kolona odmakne i kada se građani udalje kako bi pokušali da naprave incident. Zato je deo organizatora ostao ispred Skupštine da bi to sprečio, javlja reporterka Danas-a.

20.04 Početak kolone stigao je do zgrade Predsedništva i građani su počeli da uzvikuju „Vučiću, odlazi“.

19.52 Na Slaviji je došlo do incidenta, kako N1 prenosi, radi se o desničarskim organizacijama, nekoliko njih koji pevaju pesme o Kosovu. Jedan čovek koji priča na engleskom je udaren, a jedan od njih je i gurao novinara N1. Reaguju, kako je rekao, samo zvanični redari, dok, kako kaže, policije nema.

19.34 Kolona građana kreće se Beogradskom ulicom, početak je već kod Slavije, dok je dosta njih i dalje ispred Skupštine i u okolini Predsedništva. Slavija je, kao i ulice kojima se građani kreću, zatvorena za saobraćaj. Ispred Predsedništva je veliki broj redara i oni će, kako prenosi N1, postaviti obruč oko zgrade, kako ne bi došlo do nekih neprijatnih situacija.

19:24 Krenula protestna šetnja

Protestna šetnja je krenula nakon obraćanja.

Ono što je drugačije jeste da su organizatori pozvali sve da ostave poruke koje su pripremili predsedniku.

Neki od građana sa kojima je razgovarao reporter N1 rekli su da poruke nisu spremili, dok je jedan čovek rekao da je njegova poruka "Što pre odeš to bolje".

19.08 Nenad Hadži Maričić pročitao je još jednom zahteve, a građani su krenuli u šetnju, javljaju reporteri Danas-a.

Foto: Printscreen N1

19:11 Bjelogrlić mladima: Srbija nije 'malo i vaša', ona je vaša

Glumac Dragan Bjelogrlić rekao je okupljenima da mu se čini da ih danas ima više nego ikad.

"Bravo. Želim da vas pozdravim sve, ali danas posebno želim da se obratim mladosti Srbije", rekao je.

Podsetio je na dve tragedije koje su potresle Srbiju.

"To što ste vi mladi izašli na ulice, sa jasnom porukom da više nećete da živite u ovom obolelom društvu, daje nadu da ćemo se možda sa tog dna podići", rekao je.

Zamolio ih je da "ljudima koji su primorani da uđu u autobuse" pruže ruku.

"Dužni smo deci iz Ribnikara, imamo dug prema njima, da obezbedimo istinu i pravdu, da im pružimo i napravimo društvo koje nismo bili u stanju da pružimo njima za njihovog života. To je dug koji moramo da platimo njima, svakom detetu u Srbiji i na kraju sami sebi", rekao je on kroz suze.

Zapamtite, rekao je, "Srbija nije 'malo i vaša', ona je vaša".

"Vidimo se sledeće nedelje", rekao je.

18.59 Maturant Prve beogradske gimnazije Nikola Milovanović je pročitao pesmu koju je napisao „Ko smo mi?“

18.48 Novinar Zoran Kesić pozdravio je „lešinare“ i „hijene“.

„Kada su videli koliko vas ima režimski mediji su počeli da vas nazivaju velikim brojem građana koje moramo poštovati. I što nas više bude bilo i što budemo tvrdoglaviji, uporniji, glasniji, drčniji.. videćete kako će sve više da poštuju tu silu. Dozvolite, malo mi se osladilo da i ja budem deo neke sile“, rekao je Kesić

18:53 Ivanović: Narod koji šeta samo želi normalan život

Ivan Ivanović se takođe obratio okupljenima ispred Skupštine i poručio da "oni koji šetaju veruju da kada deca odu u školu, iz škole treba da se vrate".

"Ako ih neko tamo napadne, policija da ih odbrani, ako neko na internetu traži recept za bombu, da BIA to otkrije i spreči tragediju , zbog toga tražimo odgovornost čelnika te dve institucije", rekao je on.

Uputio je i svoju poruku predsedniku Vučiću.

"Gospodine predsedniče, ispunite zahteve ovog protesta, ispunite naše zahteve, zato što smo u pravu, ne prihvatamo da za ovakvu tragediju niko nije odgovoran, a ko drugi da bude osim vlasti, a vlast je vaša i samo vaša. Ispunite naše zahteve, preuzmite odgovornost i okončajte ovu krizu, pa posle možete da raspisujete izbore. Ispunite ih jer su opravdani, narod koji šeta samo želi normalan život, da budemo smireni i bezbedni u svojoj zemlji, zar su to tako teški zahtevi da nas ovoliko vređaju i ponižavaju danima", rekao je on.

Dao je savet i opoziciji.

"Nama ne treba superheroj, nama treba grupa dobrih ljudi koja će interes građana da stavi na prvo mesto", poručio je Ivanović.

18.38 Građanima se obratio sin Stanike Gligorijević Milutin, a posle njega i Jovica Nikolić, rudar i poljoprivrednik. On je rekao da „niko ne sme da trpi nasilje“ već da to „slobodno prijavi“ kako je on to uradio.

18.30 Glumica Svetlana Ceca Bojković rekla je da zločin koji se dogodio nije zapamćen. „Ova rana ne može da se zaceli, ova rana nije samo roditelja, već rana celog društva“, rekla je ona.

„U kome društvu mi danas živimo, u šta se pretvorilo danas. Pretvorilo se u društvo u kom su stručni, vredni marginalizovani dok se na njihova mesta postavljaju nedovoljno neobrazovani, nestručni i nesposobni“, istakla je Bojković i dodala da su u ovom društvu „kultura i obrazovanje skrajnuti“, a da bi trebalo da to bude „temelj jednog naroda, njen identitet“.

Ceca Bojković je poručila da je ovo poslednji alarm za spas Srbije.

18.17 „Pre tačno mesec dana Srbija je stala, tragedija nas je sve udarila u lice, na najsuroviji mogući način. Nepravedno su prekinuti dečji snovi, koji nikada neće biti ostvareni. Svi smo delili tih dana tugu, strah i bes i svi smo se pitali zašto i kako dalje. Trideset dana kasnije dok stojimo ovde mislimo na roditelje koji su izgubli svoju decu..i poručujemo im da nisu sami“, rekao je na početku glumac Nenad Hadži Maričić. On se zahvalio svim kolegama glumcima koji su odlučili da podrže zajedničku borbu protiv nasilja. Rekao je da ova borba ne pripada nijednom  pojedincu, već da je ovo zajednička borba, za budućnost.

Maričić je zamolio za tišinu kako bi se čulo 18 udaraca na svakih 18 sekundi za svaku žrtvu, za svaki prerano prekinut život.

18.15 Transparent „Vučiću odlazi“ sa fotografijom predsednika Srbije poslat je helijumskim balonima u atmosferu.

18.18 Čekajući početak protesta građani ostavljaju cveće koje su poneli na ogradi ispred Skupštine.

-Mi podržavamo svenarodne proteste "Srbija protiv nasilja", i ne samo da podržavamo, nego smo učestvovali i u formulisanju zahteva na sastanku opozicije u Narodnoj skupštini pre prvog protesta, izjavio je danas za Epicentar press Boško Obradović, narodni poslanik i lider Dveri.

17.51 Studenti su se okupili u Pionirskom parku, napravili su transparente i uputili se ka Skupštini. Neke od poruka koje nose su „Studentkinje ne ćute“, “ Tražimo bezbednu Srbiju“, „Nećemo više da ćutimo“, javlja  reporter Danas-a.

17.28 Saobraćaj ispred Skupštine u Bulevaru kralja Aleksandra ka Trgu Nikole Pašića je zatvoren. Prisutan je veći broj redara, koji okružuju binu.

17.13 Iako su za danas u 17 časova pojedine desničarske organizacije najavile okupljanje i protest „Srbija protiv nasilja na Kosovu i Metohiji“na zakazanom mestu ispred Spomenika caru Nikolaju (odmah iza Pionirskog parka u Kralja Milana) nema za sada nikog.

17.06 Do početka protesta ostalo je manje od sat vremena. Ispred Skupštine Srbije postavljena je bina, a oko zgrade Predsedništva, odnosno Novog dvora, je ograda, javlja reporterka Danasa.

Organizatori skupa, a to je deo opozicije, predali su zahteve Vladi prilikom prvog protesta, tražeći smene ministara prosvete i policije Branka Ružića i Bratsilava Gašića, ali i prvog čoveka BIA Aleksandra Vulina. Samo je Ružić dao ostavku koja je nedavno prihvaćena u Skupštini.

Osim toga, među zahtevima je i ukidanje rijaliti programa, ali i oduzimanje nacionalne frekvencije televizijima Pink i Hepi.

Prošle subote održan je četvrti protest „Srbija protiv nasilja“, bilo je to dan posle mitinga SNS-a „Srbija nade“. Tada je na desetine hiljada građana, po velikoj kiši opkolilo zgradu RTS-a.

Izvor:Danas/ N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs