Poslodavci i vlast beže od razgovora o povećanju minimalca

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Predstavnici poslodavaca i države su odbacili predlog sindikata da se zbog povećanja cena životnih namirnica podigne minimalna cena rada za tekuću godinu.

Krajem prošle nedelje, na osnovu inicijative sindikata, održan je sastanak radne grupe Socijalno-ekonomskog saveta za određivanje visine minimalne cene rada. Predstavnici reprezentativnih sindikata – Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS „Nezavisnost“ su još u martu podneli inicijativu da se visina minimalca za 2023. godinu koriguje polovinom godine zbog rasta potrošačkih cena i rasta minimalne potrošačke korpe.

Međutim, predstavnici poslodavaca i vlasti su želeli da razgovaraju o minimalcu za sledeću godinu ali ne i za korekciju aktuelne visine minimalne zarade čime su efektivno odbacili predlog povećanja minimalca.

Iz SSSS su izneli predlog da od junske zarade 2023. god. minimalna cena rada bude u iznosu od 289,00 dinara po radnom času čime bi se visina minimalca uskladila sa visinom minimalne potrošačke korpe koja je po merenjima objavljanim u februaru iznosila 50.299 dinara.

Član pregovaračkog tima UGS „Nezavisnost“, Zoran Ristić, je za portal ovog sindikata rekao da se pregovarači nisu složili oko toga da li minimalna cena rada treba da bude povećana od 1. januara 2024. godine ili od polovine ove godine.

„Naš stav je da cena rada treba da se podigne u drugoj polovini ove godine a da možemo da razgovaramo o tome da li novi iznos minimalne cene rada treba odmah podići na nivo cene mimimalne potrošačke korpe. Preciznije, da razgovaramo o tome da li su se stekli uslovi da se minimalna cena rada od 1. jula poveća sa 40.000 na 50.000 dinara. Stav dva reprezentativna sindikata je da se ide ka približavanju minimalne cene rada i cene minimalne potrošačke korpe što je, inače, bio i zaključak Socijalno-ekonomskog saveta“, rekao je Ristić.

Sudeći po izjavama pregovarača iz sindikata predstavnici poslodavaca nisu želeli da diskutuju o povećanju aktuelnog minimalca pošto još nisu obavili anketu među svojim članovima, koju inače sprovode pred pregovore o visini minimalne zarade, dok predstavnici vlasti nisu bili sigurni da li postoje zakonske mogućnosti da se minimalac povećava tokom godine pošto se inače korekcije vrše za sledeću kalendarsku godinu.

Zaključak ove radne grupe je da se o svemu mora izjasniti i najviša instanca Socijalno-ekonomskog saveta koja je poslednji put zasedala sredinom maja pa se tako sledeći sastanak može očekivati u drugoj polovini juna.

Do tada, sindikati imaju dosta otvorenog prostora da tokom aktuelnih društvenih zbivanja, koja pokazuju veliko nezadovoljstvo aktuelnim sistemom, na viši politički nivo podignu upravo pitanje minimalne zarade kao jednog od osnovnih parametara teškog života velikog broja radnika i radnica u Srbiji.

Autor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs