UG Kareja: Problemi u izradi Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije

Img Foto: Kareja Pančevo

U Beogradu je 23. maja 2023. godine, u organizaciji Instituta za istraživanje korupcije Kareja, u „Prostoru Miljenko Dereta“, održan konsultativni sastanak organizacija civilnog društva i aktivista posvećenih borbi protiv korupcije. Tema sastanka je bila stanje korupcije u Srbiji i aktuelna izrada Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji za period od 2023. – 2028. godine. 

Razmatrana su ključna pitanja izrade krovnog, strateškog dokumenta koji bi trebalo da omogući efektivno suzbijanje korupcije i to:

  • Koji su efekti prethodne nacionalne strategija?
  • Koje je stanje korupcije danas?
  • Kako bi trebalo oceniti borbu protiv korupcije?
  • Da li nam treba strateški dokument za stvarnu ili fiktivnu borbu protiv korupcije?
  • Kako se procenjuje uticaj političke korupcije?

Kao posebno problematične elemente u dosadašnjem procesu oblikovanja javne politike u borbi protiv korupcije, učesnici skupa su izdvojili metodološke nejasnoće u radu, nedostatak analitičkih podataka o rezultatima primene prethodne Nacionalne strategije, ali i samih polaznih osnova za izradu nacionalne trategije za borbu protiv korupcije a to je analiza aktuelnog stanja korupcije u Srbiji.

Grupa organizacija civilnog društva protivi se načinu na koji se odvijaju aktivnosti u vezi sa izradom strateškog dokumenta, smatrajući da takav pristup umesto da omogući borbu protiv korupcije on će je pospešiti.

Ovom prilikom je formirana fleksibilna koalicija za antikorupcijsko delovanje civilnog društva i nju čine: Biro za društvena istraživanja BIRODI Beograd, Podrinjski antikorupcijski tim PAKT Loznica, Eko straža, E – sigurnost Beograd, Biznis klasa 049 Kragujevac i Institut za istraživanje korupcije Kareja Pančevo.

Navedene aktivnosti deo su projekta “Treba nam Nacionalna strategija za stvarnu borbu protiv korupcije u Srbije, a ne fiktivnu ” koji Kareja sprovodi uz podršku SMART Balkan – Građansko društvo za povezan Zapadni Balkan, a koji se odvija u okviru Centra za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a koji finansijski podržava Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs