NUNS: Nagrađena čačanska novinarka Milena Gavrilović

Img Foto: Printscreen youtube/epicentarpress

Nezavisno udruženje novinara Srbije dodelilo je danas nagrade za istraživačko novinarstvo “Dejan Anastasijević” na Fakultetu dramskih umetnosti. Nagrade, koje se dodeljuju 18. godinu za redom uz podršku Ambasade SAD, trebalo je da bude dodeljene 4.maja, ali je otkazano zbog tragičnih događaja u Srbiji.

Nagrade se svake godine dodeljuju za istraživačke novinarske radove u tri kategorije: elektronski mediji (TV i radio), onlajn mediji i štampani mediji,  i to za teme koje su od izuzetne važnosti za građane teritorije na kojoj se medij distribuira, emituje ili koristi, otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom.  Ove godine na konkurs je prijavljeno 45 novinarskih radova.

Medju nagrađenima se našla i čačanska novinarka Milena Gavrilović i portal epicentarpress.rs za prilog i priču "Šta će biti sa našom kućom".

Zbog katastrofalne situacije u medijima koja je još gora, teža, opasnija u manjim sredinama u kojima se naše kolege svakodnevno suočavaju  sa pritiscima, pretnjama i neprikrivenim nasiljem od strane vladajućih struktura, ovogodišnji žiri odlučio je da posebno istakne i pohvali radove novinarku čačanskog portala epicentarpress.rs  Milenu Gavrilović i vlasnika i glavnog i odgovornog urednika pirotskog portala Pulsonline Nenada Paunovića.  Golema muka čoveka iz unutrašnjosti Srbije mogla bi da stane u naslov priloga koji je pristigao na ovaj konkurs – Šta će biti sa našom kućom.  Ta rečenica koju izvgovaraju meštani više sela iz okoline Čačka, Lučana, Požege, Arilja, Ivanjice, Kraljeva u njihovoj četvorogodišnjoj borbi sa auto-putem Miloš Veliki koji im je prošao kroz imanja naslikala je srpske Davide i Golijate. Zapis kolega iz epicentarpressa vredno je i trajno svedočanstvo nedaća koje bi se odvijale u tišini da ovog priloga nije bilo. Podsetnik su i opomena centralnim i lokalnim vlastima da je potrebno da se pobrinu o koliko toliko pravičnom rešenju i isplaćivanju onih čiju su zemlju oduzeli i poremetili im način života, ali pre svega poziv vlastima da što pre ispune svoje zakasnele obaveze prema sopstvenim građanima”, rekao je Aleksandar Reljić, novinar i dokumentarista  – predsednik žirija.

Novinari Nemanja Rujević, Ingrid Gerkama, Natali Bertrams i Tristen Tejlor dobitnici su godišnje nagrade za istraživačno novinarstvo „Dejan Anastasijević“, koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Oni su dobili nagradu u kategoriji štampanih medija za tekst „Papagaji vredni kao kokain“ o krijumčarenju egzotičnih ptica, koji je objavljen u nedeljniku Vreme.

Tekst „Papagaji vredni kao kokain“ koji možete pročitati na ovom linku, govori o tome da je Srbija važna tačka na ruti kojom se krijumčare egzotične ptice iz Afrike. Ugrožene vrste papagaja na zapadu Evrope koštaju i po nekoliko desetina hiljada evra, a ptice za kriminalce mogu biti isplative poput droge, a šteta po prirodu ogromna.

„Poslednja počast“ bavi se pogibijom starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića tokom probe vojne vežbe “Munjeviti udar”, 24. juna 2021. na Pešteru.

Nagrađeni film možete pogledati na ovom linku.

U kategoriji onlajn medija nagradu je dobio novinar BIRN-a Radmilo Marković za istraživanje „Beograd – raj za divlju gradnju i sumnjiva ozakonjenja: BIRN našao skoro pola miliona spornih kvadrata“.

Izvor: Ozon press





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs