Nova ekonomija: IMT fabriku za remont kupila firma čiji je suvlasnik Auto Čačak

Img Foto: Cemaforum.rs

IMT Fabrika remontni centar iz Dobanovaca prodata je za 64 miliona dinara (545.000 evra) preduzeću Prvi maj iz Čačka, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Prvi maj je u vlasništvu podgoričkog Auto Čačka (50 odsto) i preduzeća Euroline (50 odsto), prenosi portal Nova ekonomija.

Auto Čačak iz Podgorice, kao i istoimeno preduzeće iz Čačka, u vlasništvu su Milenka Kostića, biznismena koji je blizak Srpskoj naprednoj stranci i čije kompanije su česti dobavljači automobila državnim institucijama i javnim preduzećima.

Kostić je i bivši šef aktuelnog gradonačelnika Čačka iz redova SNS, Miluna Todorovića.

Todorović je bio direktor Auto Čačka do izbora na funkciju gradonačelnika 2016. godine.

Najznačajniju imovinu IMT Fabrika remontni centar čine magacin, hala servisa od više od hiljadu kvadrata, odeljenje za remont traktorskih motora i trafo stanica. Prodati su i oprema, zalihe i potraživanja.

IMT Fabrika remontni centar je otišla u stečaj 2015. godine sa dugom od 1,6 milijardi dinara.

U rešenju o otvaranju stečajnog postupka navodi se da preduzeće ima potencijalnu imovinu od oko 470 miliona dinara, ali i da zarade nisu isplaćivane od 1997. do jula 2015. godine, a da je 90 odsto obaveza prema dobavljačima u tom momentu bilo starije od tri godine, pa da su bile predmet otpisa.

Preduzeće je specijalizovano za remont IMT traktora i motora, kao i za mašinsku obradu svih tipova motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Preduzeće Prvi maj iz Čačka koje je kupac preduzeća u stečaju, registrovano je za iznajmljivanje i upravljanje nekretninama. Ovo čačansko preduzeće, osnovano 1998. godine, bilo je u stečaju od 2016. do 2019. godine.

U aprilu 2019. godine Hemijska industrija Prvi maj prodata je kompaniji DSD Euroline za 321,1 miliona dinara. U oktobru iste godine, polovinu vlasništva kupuje Auto Čačak Podgorica, a mesec dana kasnije preduzeće menja delatnost iz „proizvodnja ostalih hemijskih proizvoda“ u „iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima“.

Autor: Nova ekonomija

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs