I dalje se čeka suđenje za veliku rudarsku nesreću, jedno od pitanja hoće li svedočiti Zorana Mihajlović

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Godinu i dva meseca od poslednje velike rudarske nesreće u Srbiji i gušenja osmorice rudara - još se ne zna hoće li suđenja biti. Ono o čemu se trenutno najviše raspravlja je - da li će osnovni tužilac iz Aleksinca smeti na svedočenje da pozove i ministarku rudarstva i energetike u doba nesreće - Zoranu Mihajlović. Jer, nju su predložile porodice poginulih i zvanično, a ponudila se i ona sama, pošto je posle nesreće, javno tražila istragu.

Iako je posle prošlogodišnje rudarske nesreće u „Sokolu“ odbijalo da pokrene postupak, pravdajući se da nema dovoljno elemenata, Osnovno javno tužilaštvo iz Aleksinca sada se ovom tragedijom bavi. I to, pošto im je posle prigovora oštećenih, Više tužilaštvo iz Niša naložilo da ponovo razmotre sve dokaze. Tako je tek sada deo preživelih rudara svedočio pred tim tužilaštvom. Očekuje se da ostali to učine sredinom juna.

„Imamo sve što se dešavalo, svaki sekund u rudniku i snimljeno“, rekla je Zorana Mihajlović, bivša ministarka rudarstva i energetike, 1. aprila 2022. godine.

Zašto onda tog snimka u spisima u Tužilaštvu nema, pita pravni zastupnik porodica poginulih rudara, advokat Bratislav Stojanović. Podseća da je u noći nesreće u jami bio i rudarski inženjer jer se znalo za povećanu opasnost od izbijanja metana. Kasnije je otkriveno, kaže, da rudnik nije imao ni dozvolu za rad.

Bratislav Stojanović, advokat porodica poginulih rudara, ističe da su radnici primetili da je te kritične noći bilo učestalih isključenja mašina zbog pojave povećanih koncentracija metana (tako je zaštitni sistem postavljen), pa ostaje nejasno zašto dežurni inžnjer nije reagovao, prekinuo rad i na taj način sprečio katastrofu.

Porodice sada zvanično traže Zoranu Mihajlović za svedokinju. Ona je i sama posle nesreće, dok je još bila u resoru, podnela krivičnu prijavu.

„U njoj je obuhvatila 14 lica, među njima je bio i taj dežurni inženjer koji je kritične noći radio u rudniku“, napominje Stojanović

Zorana Mihajlović o predlogu da svedoči:

„Sve što kaže Tužilaštvo – ko treba da svedoči će i svedočiti! Sve što može da pomogne da se jasno vidi ko je odgovaran. Ako je procena da mogu da pomognem – tu sam. A, o nepravilnostima u radu, može i treba da svedoči i inspektorka Zorica Vukadinović, koja je nakon nesreće bila na mestu i uradila zapisnik, potpisala ga je, jer je inspektor samostalan u radu, pa on i potpisuje.“

Ministarka u vreme nesreće izbegla je da precizno odgovori na pitanje da li očekuje da će aleksinačko tužilaštvo, koje je već odbacivalo pokretanje sudskog postupka, prihvatiti da je pozove da svedoči. Napisala je, međutim, da sve što je govorila proističe iz „dokumenata inspekcije koji su u krivicnoj prijavi“.

„Oni su bili zaboravljeni još tog dana kada je bila sahrana. Tog dana nije bio ni dan žalosti. Imam utisak da su njih osmorica odmah zaboravljeni“, navela je supruga poginulog rudara Bojana Stajića.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs