Sve mora da stane - sledeći protest protiv nasilja najavljen za petak

Img Foto: Cemaforum.rs

Građani su se u ponedeljak, osmog maja, u velikom broju okupili u nekoliko gradova u Srbiji na poziv dela opozicije da bi iskazali tugu zbog tragičnih događaja i protest protiv kulture nasilja i vladavine nasilja u zemlji.

Najveći skup protiv nasilja održan je u Beogradu, gde se po nekim procenama okupilo i do 50.000 ljudi. Oko deset hiljada građana okupilo se i u Novom Sadu, a manji skupovi održani su u Čačku, Kragujevcu, Kraljevu i Požegi.

Građani su se okupili da bi ispoljili saosećanje sa porodicama preminulih u dva masovna ubistva koja su potresla Srbiju početkom meseca i zatražili promene pojava u kulturi i državnim institucijama za koje smatraju da su doprinele tome da se ubistva ostvare.

Od kada su se ubistva desila, vrh vlasti insistira na individualnoj odgovornosti počinilaca konkretnih zločina. Oni se zdušno, a bez stručnog potkrepljenja, zalažu za njihovu psihološku patologizaciju, negirajući time u potpunosti društveni kontekst i preduslove tragedija. Svaki put kada Vučić maloletnog počinioca nazove „monstrumom“, a drugi predstavnici vlasti „psihopatom“ (čineći to pre nego što su psihološka struka i sudstvo reagovali po jasno definisanim protokolima, te dodatno unižavajući institucije javnog zdravstva i pravne države), oni peru ruke od odgovornosti za izgradnju sistema i svakodnevne kulture u kojoj se glorifikuju mržnja, sirova sila, oružje, mačizam, nasilje nad slabijima svake vrste – a svi koji za takvim sredstvima ne posegnu simbolički i materijalno ponižavaju kao bića niže vrednosti.

Nakon niza članaka i obraćanja u kojima su se takvom narativu proteklih dana usprotivili društveni akteri iz domena prava, humanistike i društvenih nauka, građani su se u desetinama hiljada okupili da bi zahtevali odgovornost vlasti i korenite promene.

Na protest su pozvale opozicione Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front – Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i autonomne organzacije iz ove stranke – Ekološki ustanak, Politička platforma Solidarnost i Skupština slobodne Srbije, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat Sloga i Pokret za preokret.

Na protestu održanom u ponedeljak, ipak, nije bilo stranačkih govora. Okupljenima se obratila Marina Vidojević, nastavnica srpskog jezika. Vidojević je pročitala zahteve demonstranata. Zahtevana je smena Saveta Regularnog tela za elektronske medije, ministra policije Bratislava Gašića, šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina. Očekuje se i gašenje štampanih medija koji „objavljuju lažne vesti, podmetačine, kontinuirano krše novinarski kodeks”, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi.

Dok zahtevi uopšteno osuđuju normalizovanje nasilja koje se vrši putem komercijalnih i vlastima bliskih medija, koncentrišući se na zatvaranje konkretnih medijskih kuća odgovornih za materijalnu produkciju nasilnih video sadržaja, zasad nisu glasnije problematizovane decenijama prisutne političke teme sadržaja koji prikazuju i promovišu nasilje, za koji je, pored medija, odgovorno nekoliko generacija domaćih političara: odnosno nije bilo reči o nacionalizmu, raspirivanju međunacionalne mržnje, mržnje prema ženama i političkim protivnicima.

Vlasti su, u međuvremenu, dale doprinos produbljivanju podela u društvu, komentarišući da demonstranti rade protiv svog naroda i zemlje.

Organizatori protesta su kao rok za ispunjenje zahteva odredili petak, kada je zakazano i novo okupljanje u Beogradu u koji su organizatori pozvali „celu Srbiju“. Protesti su se odvijali pod sloganima „Srbija protiv nasilja“, i „Sve mora da stane“.

Izvor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs