Kako koristimo vreme: žene dva puta više rade neplaćene poslove

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena (IKV) pokazuju da žene u Republici Srbiji, u proseku, svakog dana, u neplaćenim poslovima provedu duplo više vremena nego muškarci, ali i da na plaćenim poslovima rade sat i po manje od muškaraca, navodi se na sajtu Republičnog zavoda za statistiku.

Istraživanje o korišćenju vremena je sprovedeno od aprila 2021. godine do aprila 2022. godine. Kako se navodi u izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, glavni cilj Istraživanja bio je da se dobiju informacije o tome kako stanovnici i stanovnice Republike Srbije provode vreme tokom 24 časa. Ovi podaci su dobijeni uz pomoć dnevnika u koje su članovi ispitivanih domaćinstava upisivali aktivnosti i vreme koje su za njih trošili.

Aktivnosti su grupisane u šest glavnih grupa aktivnosti: plaćeni posao, neplaćeni posao, učenje, lične potrebe, slobodno vreme i ostale aktivnosti (neodređene aktivnosti i ostala putovanja).

Prema izveštaju Zavoda, podaci pokazuju da stanovnici/e Republike Srbije u proseku provedu tri sata u plaćenim poslovima. Ipak, žene, u proseku, u plaćenim poslovima provode malo manje od dva i po sata, a muškarci sat i po duže od njih, odnosno skoro četiri sata.

Kada su u pitanju neplaćeni poslovi, stanovništvo provodi isto vreme (oko tri sata) u proseku i u neplaćenim poslovima, ali su prisutne i veće rodne razlike, navodi se u saopštenju Zavoda: „Tako žene u neplaćenim aktivnostima u proseku provedu malo više od četiri sata (4:09), dok se muškarci neplaćenim poslovima bave dva sata (2:03), odnosno duplo manje od žena.“

Ovi podaci potvrđuju i rezultate istraživanja „Vratiti svoje vr(ij)eme: kampanja za ravnopravne navike u obavljanju kućnog rada među Milenijalkama i Zumerkama zasnovana na istraživanju” koje su tokom 2021. godine sproveli Centar za ženske studije iz Beograda i Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA iz Sarajeva.

Autorke istraživanja su tada upozorile da je pandemija otežala položaj žena: „U proseku, ispitanice su nedeljno provodile 13,7 sati u kućnim poslovima, što je čak tri puta više vremena od republičkog proseka koji je mapiran upitnikom o potrošnji vremena Republičkog zavoda za statistiku u periodu pre pandemije. Drugim rečima, kroz kvantitativnu analizu je mapirano, više nego očekivano, da se obim neplaćenog kućnog rada za skoro polovinu ispitanica povećao (46,5%) tokom pandemije korona virusa u odnosu na dostupne podatke o količini vremena provedenog u kućnom radu pre pandemije.”

Podsetimo i na to da je istraživanje Akademije ženskog preduzetništva pokazalo da po tržišnim procenama za kućne poslove žene treba da primaju oko 72.000 dinara mesečno za rad koji obavljaju u domaćinstvu.

Izvor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs