Narodna stranka: Krivične prijave protiv odbornice Šutić i gradonačelnika Čačka zbog zloupotrebe položaja

Img Uroš Đokić i Violeta Marković; Foto: Epicentar press

Potpredsednica GO Narodne stranke u Čačku Violeta Marković i Uroš Đokić, potpredsednik Izvršnog odbora i član pravnog tima Narodne stranke danas su na konferenciji za medije, koja je održana ispred Osnovnog suda u Čačku, obavestili javnost da su predali krivičnu prijavu protiv Nede Šutić, bivše odbornice Srpske napredne stranke u Skupštini grada Čačka, zbog zloupotrebe položaja, kao i protiv gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića.

Prema njihovim rečima, Nedu Šutić terete da je protivzakonito stekla imovinsku korist u vrednosti od skoro milion dinara, a na osnovu različitih ugovora koje je sklopila u prethodnom periodu.

"Nakon otkrivanja svega šta se dešava, konačno smo dobili i mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije i po pitanju Ugovora koji je sklopila sa Gradom Čačkom u vrednosti od 700.000 dinara bez PDV-a i po pitanju Ugovora za obuku o bezbednosti zdravlja na radu sa 14 osnovnih i srednjih škola na teritoriji našeg grada. Podsetiću, na jednoj od prethodnih konferencija za novinare zamolili smo odbornicu Nedu Šutić, jer je utvrđeno da je bila u sukobu interesa, da vrati novac koji je uzela iz budžeta grada Čačka, na šta je ona odgovorila 'da joj ne pada napamet dok joj nadležni organi tako ne odrede' i time nas, ustvari, zamolila da podnesemo krivičnu prijavu ne samo protiv nje, već i protiv svih onih koji su učestvovali u izvlačenju novca iz budžeta grada Čačka. Taj novac bi bio daleko potrebniji za neke druge stvari i građane koji jedva preživljavaju, umesto za bogaćenje pojedinih naprednjačkih funkcionera. Gospođica Neda Šutić, doskorašnja odbornica u Skupštini grada, bila je na listi koju je nosio gradonačelnik Čačka Milun Todorović i koji joj je omogućio da ona, glasajući za budžet grada Čačka, obezbedi sredstva u istom tom budžetu na osnovu kojih je sklopila Ugovor sa Gradom i 14 osnovnih i srednjih škola, koje takođe plaćamo iz budžeta. Mi smo danas predali krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu protiv Nede Šutić i gradonačelnika Miluna Todorovića, u kojoj je navedeno da su oni sve to uradili kako bi se stekla protivpravna imovinska korist. Advokatski tim Narodne stranke bavio se pribavljanjem svih dokaza i dokumenata i sastavio je ovu krivičnu prijavu", izjavila je potpredsednica GO Narodne stranke u Čačku.

Marković je naglasila da će njihov pravni tim pratiti sve šta radi tužilaštvo, da li će sve biti urađeno po Zakonu, a potom će sve informacije koje budu imali podeliti sa medijima i građanima.

Foto: Epicentar press

"Ovo je samo jedna u nizu krivičnih prijava koje ćemo podneti, a posle prvomajskih praznika slede nove, sa mnogo većim novčanim iznosima", dodala je Marković.

Uroš Đokić, potpredsednik Izvršnog odbora i član pravnog tima Narodne stranke, objasnio je medijima da je pravni tim Narodne stranke, na inicijativu Gradskog odbora Narodne stranke u Čačku, dobro proučio sve prikupljene spise i dokumenta koji su im dostavljeni, a koji je tiču mogućih zloupotreba od strane funkcionera SNS u gradu Čačku.

"Odbornica u Skupštini grada Čačka Neda Šutić je zaključivala pravne poslove direktno sa Gradom Čačkom, ali i sa indirektnim korisnicima budžeta Grada Čačka. Pomoć u svemu tome je imala i od strane aktuelnog gradonačelnika Čačka, s obzirom na to da je javnu nabavku za usluge koje treba da budu pružene Gradu raspisao i potpisa upravo gradonačelnik Milun Todorović. Odluku o dodeli Ugovora, ali i isti, u ime Grada Čačka, potpisao je upravo Todorović. Na ovaj način, gospođica Šutić je stekla protivpravnu imovinsku korist u vrednosti od 700.000 dinara i naknadno je podnela ostavku na mesto odbornika. Međutim, to nju apsolutno ne oslobađa krivične odgovornosti, s obzirom na to da su zakoni Republike Srbije jasni. A u vreme kada je gospođica Šutić sklapala ugovore, ona je bila odbornica u Skupštini grada Čačka", objasnio je član pravnog tima Narodne stranke.

Kako je podvukao, Šutić je zaključila i još nekoliko ugovora sa školama na teritoriji grada Čačka.

"I to ništa ne bi bilo novo što već nismo videli iz plejade SNS širom Srbije, međutim ovo u Čačku je kuriozitet. Taj stepen bahatosti je neviđen, da oni više nemaju nikakvu potrebu da se sakriju iza nekakvih fiktivnih firmi, već to rade vrlo otvoreno", naglasio je Uroš Đokić, i dalje pojasnio:

"Gospođica Šutić je osnovala svoju preduzetničku radnju tri meseca pre nego što je postala odbornica u Skupštini grada. Ona je za vreme svog odborničkog mandata kao sedište svoje radnje prijavila adresu Osnovne škole u Preljini. I plus, sve to vreme ona radi kao nastavnik biologije u toj istoj školi. To nije sve, ona je na ovaj način zaključila Ugovor i sa Osnovnom školom u Preljini, na koji način je sebi pribavila protivpravnu imovinsku korist. Iz svih ovih navedenih razloga, kao i odbijanja da se odazove na apele Gradskog odbora Narodne stranke iz Čačka i da odgovori na jedan civilizovan, institucionalizovan način, mi smo danas tu. Predali smo ove krivične prijave i zaista se nadamo da će istražni organi i tužilaštvo smoći snage da sprovedu zakone na taj način da svi građani budu jednaki", kaže potpredsednik IO Narodne stranke.

Foto: Epicentar press

I pored podnošenja nekoliko krivičnih prijava protiv gradskog rukovodstva zbog različitih razloga u proteklih nekoliko godina (kupovina odbornika, nabavka novogodišnje jelke za Gradski trg, nesreća na visećem mostu u Ovčar Banji, prim. aut), kao i odbijanja i nerešavanja istih, Violeta Marković kaže da nije u potpunosti optimista da će biti sve lako rešivo, ali kada je ovaj slučaj u pitanju tračak nade postoji, jer, ističe, povodom ovog slučaja se oglasila Agencija za borbu protiv korupcije, gde se jasno kaže da je u oba slučaja odbornica Neda Šutić bila u sukobu interesa.

"Ni Neda Šutić ni gradonačelnik Čačka ne bi mogli ovo da urade da im nisu neki ljudi koji sede u opštini i štite interse građana Čačka prihvatili ono što im je Todorović naredio", dodala je na kraju obraćanja Violeta Marković, potpredsednica GO Narodne stranke u Čačku.

 

Izvor: Epicentar press





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs