Tribina u Čačku: Da li je pravda dostižna u Srbiji? (FOTO)

Img Foto: Epicentar press

Živimo u društvu organizovanog kriminala koji vodi naprednjačka vlast i zato zahtevamo razdvajanje lokalnih od parlamentarnih izbora, poručili su na tribini "Da li je pravda dostižna u Srbiji" u organizaciji Ozon Press-a u Čačku, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, Robert Kozma iz Ne davimo Beograd / Zeleno-levi front, Zdravko Ponoš lider pokreta "SRCE" i Nebojša Zelenović ispred stranke Zajedno.

Govoreći o pravdi, oni su istakli da će ona biti dostižna ukoliko se smeni sa vlasti Srpska napredna stranka. Naglasili su da je potrebna solidarnost, čak i ujedinjenje opozicionih partija kako bi naša zemlja bila bolje mesto za život.

"Nikada dalje nismo bili od vrednosti u koje verujemo i dalje od evropskog puta kome težimo. Ali ni od teme – pravde. Porodica Milivojević iz Lučana je dobila konačno presudu, međutim kada pogledamo u naš svakodnevni život sve smo siromašniji. Verujem da to možemo da promenimo", kaže Nebojša Zelenović. Prema njegovim rečima, puno je šansi propušteno, ali borba tek predstoji.

Nebojša Zelenović, stranka "Zajedno"; Foto: Epicentar press

"Građani vode svoje male borbe, poput ugroženih tužiteljki, novinara, privrednika i sada je pitanje kako se te stvari mogu savladati. To možemo zajedno kako bi pobeda bila izvesna", rekao je Zelenović. Neophodno je krenuti od grada do grada, od čoveka do čoveka i pričati sa ljudima, kaže on, napominjući da oko milion ljudi koji koristi društvene mreže neće glasati za SNS.

Prema rečima lidera Pokreta SRCE Zdravka Ponoša, nema pravde u Srbiji, što je izjavio i Milovan Milivojević, otac nastaradalog radnika Milomira u MB "Namenska".

Zdravko Ponoš, lider Pokreta "SRCE"; Foto: Epicentar press

"Mi nepravdu srećemo na svakom ćošku, imamo slučaj Pećinaca gde roditelji nisu mogli da upišu dete u vrtić, jer su bili deo sindikalnog bunta. Pravde nema ni u školama, jer neko dete može da se upiše u bolji razred. Nepravda je na šalterima policije, zdravstvenih ustanova jer je sa one strane država, a sa druge smo mi", izjavio je Ponoš, naglasivši da pravda i aktuelni sistem u našoj zemlji ne idu zajedno.

Lider Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac je ocenio da građani Srbije "žive u zarobljenoj državi, bez elementarne pravde".

Prema rečima lidera DS Zorana Lutovca, pravosuđe bi trebalo da sudi po dokazima i bez pritisaka javnosti i medija.

"Svako od nas je osetio nedostatak pravde u ovom društvu. Mi bi trebalo da štitimo javni interes, ali i mi osećamo nepravdu", kazao je Lutovac. "U koju god sferu zagazimo, užas je", napomenuo je Lutovac.

Dr Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke; Foto: Epicentar press

"Juče smo obeležili 24 godine od ubistva Slavka Ćuruvije. Njega je ubila zarobljena država i tu neko nekog štiti. Neko ko ima ključeve te zemlje. Zakoni ne važe za sve, oni se primenjuju po potrebi, pa samim tim nema ni prava ni pravde", kaže Lutovac.

Kako je istakao novinari su stub društva, oni koji treba da kontrolišu vlast i prisetio se našeg kolege Milana Pantića koji je pisao o povezanosti kriminala i politike pa je zato i ubijen.

"Kao posledica desetogodišnje vlasti SNS-a, Srbija se danas suočava sa tri velike krize. Srbija je zatrovana zemlja, zemlja u kojoj trećina građana živi na ivici siromaštva i zemlja u kojoj zakon ne važi isto za sve ljude", izjavio je Robert Kozma, narodni poslanik Zeleno levog fronta, Ne davimo Beograd, na tribini održanoj u Čačku.

Robert Kozma, Ne davimo Beograd / Zeleno-levi front; Foto: Epicentar press

Ove tri krize, kako je rekao, uzrokovane su neutoljivom glađu Srpske napredne stranke za zaradom.

"Spremni su da zbog profita svojih tajkuna žrtvuju zdravlje građana, pa samo od zagađenja vazduha u Srbiji premine preko 15.000 ljudi, a kanalizaciju nema polovina domaćinstava. Hvale se da su od Srbije napravili zemlju jeftine radne snage, a najučestalija plata u Srbiji je 50 hiljada dinara koju prima oko polovina ljudi. Minimalnu zaradu prima oko četvrtine", istakao je Kozma.

Foto: Epicentar press

Naveo je da "od toga ne može da se preživi, a ministri SNS i funkcioneri su iznad zakona i mogu da rade šta hoće jer pravosuđe ne radi".

"Uzmimo za primer kontrolu pravosuđa i tužilaštva. Kada tužilaštvo i uradi svoj posao, kao što su uradile tužiteljske Savović i Paunović, koje su zagrebale vrh ledenog brega korupcije u EPS-u, budu smenjene da ne bi ugrozile sam vrh vladajućeg režima. A sa druge strane, običan građanin, mora da se bori da bi pravdu dobio na kašičicu, kao što je bila borba porodice Milivojević, kako bi odgovarali nadležni u Namenskoj industriji 'Milan Blagojević' za pogibiju njihovog sina usled eksplozije magacina, jer bezbednost na radu svesno nije bila uspostavljena", naveo je poslanik "Ne davimo Beograd".

Izvor: Nova, Danas, Epicentar press

Foto: Epicentar press





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs