RERI: Ministarstvo rudarstva 11 puta neopravdano produžilo rok Rio Tintu da dopuni dokumentaciju

Img Foto: Cemaforum.rs

Umesto da odbije zahtev za eksploataciono polje, resorno ministarstvo produžava rok da kompanija dostavi rešenje o sadržaju studije uticaja na sredinu.

„Kompanija Rio Tinto već više od dve godine pokušava da pribavi odobrenje za eksploataciono polje, dokument koji joj omogućava da započne sa iskopavanjem litijuma u Srbiji, uprkos tome što uz zahtev nije priložila neophodnu dokumentaciju“, kažu iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu.

Da bi dokumentacija bila kompletna, Rio Tinto bi trebalo da dostavi i Rešenje o određivanju obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu. Ovaj dokument, je međutim, poništen u januaru 2022. godine kada je donesena Uredba o prestanku važenja prostornog plana područja posebne namene za ovaj projekat.

Rio Tinto je zbog toga podneo tužbu Upravnom sudu.

„Ministarstvo rudarstva i energetike bilo je dužno da zahtev za eksploataciono polje odbije, jer ne postoje opravdani razlozi za produžavanje rokova. Rio Tinto ne poseduje Rešenje o određivanju obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu, jer je ono poništeno u januaru prošle godine. Iako je kompanija podnela tužbu Upravnom sudu na odluku o poništaju, to ne predstavlja opravdani razlog za produženje roka za dopunu dokumentacije“, navodi Hristina Vojvodić, pravni savetnik iz RERI-ja.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) je u martu ove godine podneo izjavu o stupanju u ovaj spor na strani Vlade Republike Srbije. „Svoj interes organizacija je obrazložila brojnim nezakonitostima u sprovođenju postupka procene uticaja na životnu sredinu, zbog kojih je, prethodno, u septembru 2021. godine i podnela žalbu Vladi Srbije zahtevajući njegov poništaj“, navode iz RERI-ja.

Pored toga, RERI je Ministarstvu rudarstva i energetike podneo zahtev za priznanje svojstva stranke u ovom upravnom postupku, sa namerom pravovremenog praćenja i reagovanja na odluke koje nadležni organ donosi u postupku odobrenja eksploatacionog polja kompaniji Rio Tinto, koji je od velikog javnog interesa i značaja, i čiji ishod može imati značajan uticaj na životnu sredinu.

RERI je utvrdio da je Ministarstvo rudarstva i energetike tokom protekle dve godine čak 11 puta neopravdano produžilo rok kompaniji Rio Tinto da dopuni dokumentaciju iako za to ne postoje uslovi, i uprkos tome što je vrh vlasti u januaru 2022. godine saopštio da će svi nadležni organi bez odlaganja obustaviti sve postupke koji su započeti na osnovu pomenutog Prostornog plana i staviti van snage akte donete radi realizacije projekta.

U medijima je jako vidljiva kampanja za otvaranje rudnika

Podsetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić je 20. januara izjavila da je na sednici Vlade ukinuta Uredba o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom „Rio Tinto“, kao i Radna grupa za implementaciju projekta Jadar.

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno Rio Sava, sve dozvole, odluke, rešenje i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli“, preneo je premijerkinu izjavu N1.

Do ukidanja Prostornog plana područja posebne namene (PPPPN) za projekat Jadar je došlo nakon višemesečnih demonstracija i blokada saobraćajnica širom Srbije. Ukidanje PPPPN-a je dočekano sa opreznim optimizmom kako među aktivističkim i opozicionim organizacijama na nacionalnom nivou, tako i među lokalnim udruženjima koja se projektu protive.

Meštani Gornjih Nedeljica su zahtevali uverenja da se Rio Tinto neće vratiti u Srbiju nakon izbora, ali i procenu štete koju je ova kompanija do sada nanela lozničkom kraju i njeno saniranje. Kako prenosi N1, oni su tražili da se zaustave aktivnosti Rio Tinta, utvrdi kakvo je stanje postojećih bušotina i zemljište iz građevinskog vrati u poljoprivredno.  

Savo Manojlović iz inicijative Kreni-Promeni je u januaru 2022. ocenio da je PPPPN za projekat „Jadar“, čije ukidanje predstavlja okosnicu prekida poslovanja između Srbije i Rio Tinta, ukinut na pravno nezadovoljavajući način. Kako je naveo za N1:

„U dopisu smo jasno naveli da pre stavljanja van snage od strane Vlade, ministarstvo za zaštitu životne sredine mora da ukine saglasnost na Izveštaj o strateškom uticaju Prostornog plana“, na osnovu nepravilnosti u izradi saglasnosti. Nepoštovanje pravnih procedura je, po njegovom mišljenju, Rio Tintu otvorilo put da tuži Srbiju, a vlastima dalo spreman izgovor da nakon izbora nastave sa spornim projektom – što se i ostvarilo.

„U medijima je jako vidljiva kampanja za otvaranje rudnika. Za ministarku nije ni upitno da li će ga biti, nego samo po kakvom će modelu biti sproveden. Bacaju prašinu u oči narodu pričom o fabrici baterija gde vlasnica Rio Save vidi dolinu Jadra kao sirovinsku bazu za tu fabriku… A nakon one izjave predsednika države da svakom ko je za našu inicijativu treba navući ludačku košulju šta mi više imamo da čekamo? Sve institucionalne metode smo iscrpeli i ostala nam je samo ulica“, izjavio je za Mašinu Nebojša Petković, član udruženja Ne damo Jadar uoči protesta koji su organizovali Savez Ekoloških Organizacija Srbije – Znamo da ne damo – SEOS 27. novembra, 2022. godine. SEOS je zato krajem novembra 2022. organizovao protest ispred Vlade Srbije, na kom je zahtevana smena predsednika republike i premijerke.

Kako smo ranije pisali, Ukidanjem prostornog plana je, između ostalog, trebalo da bude ukinuto i punomoćje Puteva Srbije kompaniji Rio Tinto da radi projektnu dokumentaciju i da otkupljuje parcele na trasi puta i pruge koji su projektovani za potrebe rudnika, konstatuje Petković. To se, ipak, nije desilo, već su se radnje na projektovanju i pripremi puta, kao i na otkupljivanju parcela, nastavile.

Zaglavljena narodna inicijativa

Građani su u maju 2022. podneli narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma na nacionalnom nivou koju je potpisalo 38.000 ljudi. Ona je, međutim, „zaglavila u nečijoj fijoci“. Time što inicijativa još nije razmatrana u republičkom parlamentu vlast je prekršila i zakon i Ustav.

Pitanje sudbine narodne inicijative višekratno su u republičkoj skupštini pokretali poslanici Zeleno-levog kluba – Ne davimo Beograd (NDB). Oni su pitanja u vezi sa ovom problematikom početkom godine postavili Odboru za ustavna pitanja i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koji su nadležni da provere potpise date za inicijativu, a na konferenciji za štampu u martu upozorili „da se ne radi o listu papira već kutijama koje je neko namerno sklonio“.

Krajem marta pravni tim NDB-a je podneo krivične prijave protiv odgovornih za sakrivanje Narodne inicijative za zabranu iskopavanja litijuma i bora. Kako je izjavio Radomir Lazović, krivične prijave su podnete protiv predsednika Skupštine u prethodnom sazivu Ivice Dačića kao i tadašnjeg generanog sekretara Veljka Odalovića, zatim protiv Vladimira Orlića aktuelnog predsednika skupštine, Srđana Smiljanića generalnog sekretara, kao i predsednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelene Žarić Kovačević.

U istom periodu međunarodna ekološka organizacija Earth Thrive je upozorila na to da su u toku žalbe i sudske procedure protiv ukidanja Odluka na osnovu kojih je projekat Jadar zaustavljen u januaru 2022. godine. Kako je Earth Trhive naveo u saopštenju, znalo se da postoje aktivnosti vezane za projekat Jadar „koje se odvijaju na sastancima iza zatvorenih vrata“ ali do sada je bilo nepoznato „da se odigravaju i sudskim putem“.

Jasne dokaze za to ova organizacija je prepoznala u izveštaju koji su Ministarstvo za zaštitu životne sredine Republike Srbije i druga nadležna ministarstva u januaru 2023. predstavili Birou Bernske konvencije kao deo redovnog procesa Žalbe na izgradnju rudnika litijuma u dolini reke Jadar i prateće infrastrukture zbog štetnog uticaja na životnu sredinu (koju je ranije podnela Eartha Thrive). Iz ove organizacije su zahtevali da „javnost sazna sve detalje i trenutan status svih žalbi i tužbe koje je preduzeće podneo protiv Odluka Administrativne komisije vlade.“

Izvor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs