Eko-kviz u Gornjem Milanovcu: Prljavo ili čisto nije isto

Img Foto: Kabinet predsednika opštine Gornji Milanovac

Opštinsko takmičenje iz ekologije i zaštite životne sredine pod nazivom „EKO-KVIZ“ održano je juče u sportskoj hali „Breza. Milanovački osnovci takmičili su se kroz sportske igre, veštine i znanje iz ekologije, reciklaže i zaštite životne sredine.

-Na takmičenju je učestvovalo svih sedam osnovnih škola sa teritorije naše opštine, đaci od petog do osmog razreda. Svaku školsku ekipu činio je jedan đak iz petog, šestog, sedmog i osmog razreda, a u nekim igrama učestvovali su i nastavnici. Drago mi je da smo posle tri godine uspeli da organizujemo ovakav događaj, jer su deca ta koja će se u budućnosti baviti recikliranjem, selekcijom otpada i čuvanjem životne sredine i to treba da nauče već sada. Dobili smo pobednika kviza, to je OŠ “Desanka Maksimović” koja će naš grad predstaviti na republičkom takmičenju 21. aprila u Beogradu i mi ćemo ih tada bodriti i glasno navijati i nadamo se, pobediti -rekla je Ivana Adamović, šefica Kancelarije za zaštitu životne sredine opštine Gornji Milanovac.

Drugo mesto na takmičenju  osvojila je ekipa OŠ “Momčilo Nastasijević”,  a treće OŠ “Sveti Sava”. Dodeljene su i novčane nagrade za ekipe koje su osvojile prva tri mesta. Za prvo mesto svaki đak iz takmičarske ekipe je dobio po 20. 000, za drugo po 15. 000 i za treće mesto po 9. 000 dinara. Ostali učenici, učesnici kviza dobili su zahvalnice i vaučere za kupovinu školskog pribora u gradskim knjižarama.

Nagrade je dodelila Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine Gornji Milanovac koja je tom prilikom izjavila: -Čitava ideja Eko-kviza je podizanje svesti osnovaca o značaju očuvanja životne sredine i važnosti informisanosti o reciklaži i ekologiji uopšte. Ovo takmičenje kod nas traje od 2017. godine, ali je zbog pandemije korona virusa prekinuto. Želela bih da se zahvalim našim prijateljima iz Službe za ekološku edukaciju i informisanje JKP Beograd koji rade ovu priču i koji su uporni da naše mlade edukuju o zaštiti životne sredine i nadam se da ćemo i ubuduće održavati Eko-kviz u našoj opštini. Naša škola “Desanka Maksimović” je osvojila prvo mesto, sledi im takmičenje u Beogradu, mi ćemo ispratiti čitav događaj i biti uz njih. Čestitam im i zahvaljujem na odličnom znanju i lepoj atmosferi koju su nam danas priredili –rekla je Dostanić.

Goran Vasić iz Gradske čistoće JKP BEOGRAD - zahvalio se organizatorima Eko-kviza i dodao: -Kada je prošla pandemija i kada smo videli da deca mogu ponovo da budu na okupu, pozvali smo osnivače republičkog takmičenja, opštinu Gornji Milanovac, Vršac i Zrenjanin, dogovorili se da organizujemo gradska takmičenja, a nakon njih da održimo Republička takmičenja 21. aprila, simbolično, dan pred vrlo važan datum, 22. april Dan planete Zemlje.  Zahvalio bih se i Ministarstvu ekologije za zaštiti životne sredine, skupštini grada Beograda i svim institucijama koje podržavaju ovu ideju, jer je osnovni cilj da naše najmlađe edukujemo na pravi način, da ih usmerimo i da im objasnimo da oni, osim ove životne sredine nemaju drugu. Zato je važno da nauče o reciklaži i zaštiti životne sredine, što i radimo kroz ovaj Eko-kviz u koji ćemo, nadam se uključiti više gradova- zaključio je Vasić.

Pokrovitelj manifestacije je Opština Gornji Milanovac, a organizator Kancelarija za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opštine Gornji Milanovac, uz tehničku podršku Ustanove „Sportsko – rekreativni centar“ Gornji Milanovac, JKP „Gornji Milanovac“ i JKP „Gradska čistoća“.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs