Šta je direktor Rio Tinta na skupštini u Londonu odgovorio na pitanje zašto i dalje ne odlaze iz Srbije?

Img Foto: Cemaforum.rs

Na pitanje aktiviste Nebojše Petkovića iz Gornjih Nedeljica, šta zaposleni u kompaniji Rio Tinto rade u kancelarijama u Loznici i zašto nastavljaju da kupuju imovinu meštana Jadra, ako je projekat obustavljen, izvršni direktor rudarske kompanije Jakob Stausholm dao je kratak odgovor.

– Bio je uopšten i rekao „da je to najveći litijumski projekat na svetu i da je Srbija ta koja treba da odluči da li će se kopati ili ne“ – kazao je Petković za Danas.

U isto vreme, dok je u Londonu trajala skupština, meštani Gornjih Nedeljica, u znak podrške, organizovali su protestni skup ispred prostorija Rio Tinta, u ovom selu.

– Bilo 20 policajaca koji su ih čuvali od nas 70 meštana u Nedeljicama. Ako su tako transparentni, zašto ne izađu i kažu nam što ne idu kući, ako projekat je ukinut, zašto i dalje potkupljuju ljude po selu – rekla je Marijana Petković.

Podsećamo, u glavnom gradu Velike Britanije, svake godine početkom aprila, odžava se godišnja skupština akcionara kompanije Rio Tinto, što je povod za okupljanje velikog broja aktivista iz celog sveta koji se bore protiv zagađenja rudarskih kompanija.

Izvor: Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs