Planinarski savez Srbije protiv izgradnje vidikovca na Kablaru

Img Foto: Sačuvajmo Kablar

Na inicijativu planinarskog društava “Kablar” Čačak i drugih osnovnih planinarskih organizacija, Planinarski savez Srbije i Komisija za zaštitu prirode planina izražava svoje neslaganje sa izgradnjom vidikovca na vrhu Kablara.

Planina Kablar zajedno sa planinom Ovčar formira Ovčarsko-kablarsku klisuru, bogatu geološkom, biološkom i predeonom raznovrsnošću, prepoznatljivog izgleda sa značajnim prirodnim, biološko-ekološkim, estetskim i kulturno-istorijskim vrednostima zbog čega je proglašena za zaštićeno područje.

-Predeo izuzetnih odlika “Ovčarsko-kablarska klisura” je prirodno dobro prve kategorije. Ovo područje je od opšteg interesa, a ambijentalna vrednost predela je primarna, tako da bi izgradnja objekta na vrhu Kablara trajno narušila njegove vrednosti, navodi se u saopštenju Planinarskog saveza Srbije.

Vidikovac je planiran u neposrednoj blizini samog vrha planine Kablar u delu sa propisanim režimom zaštite drugog stepena. Predviđena je izgradnja parternih površina, platformi vidikovca sa turističkom stanicom ispod jednog dela platforme gornjeg vidikovca. Ukupna bruto površina sadržaja vidikovca je 376,96 m2. Deo vidikovca bi činila i istočna staklena platforma u zoni većeg planinskog odseka koja bi bila prepuštena konzolno celih 8 metara.

Ovakavim objektom uništavaju se zatečene vrednosti celokupnog područja i dovodi se u pitanje status njegove zaštite, izmene prirode i ambijenta u celini, odnosno “duh mesta”, kao i trajno i nepopravljivo uništenje postojećeg izgleda vrha planine.

Takođe, svaka intervencija u prostoru nepristupačnog terena specifične konfiguracije stenovitog masiva dovodi do nepovratne degradacije postojećeg prostora bar na dvostruko većoj površini. Za izgradnju ovakvog objekta neophodno je angažovanje teške mehanizacije i verovatno uništavanje samog grebena na vrhu Kablara.

Planinarski savez Srbije smatra da će planirani vidikovac zvačajno narušiti prirodne vrednosti Kablara i cele Ovčarsko-kablarske klisure. Takođe će planiranim objektom biti promenjen vizuelni identitet samog vrha Kablara odakle se pruža jedan od najlepših pogleda u Srbiji na meandre Zapadne Morave.

I umesto da promoviše prirodne lepote naše zemlje on će se pretvoriti u svoju suprotnost, odnosno doprineti degradaciji i devastaciji vrha Kablara.

Planinari i ostali ljubitelji prirode ne dolaze na planinu da bi šetali po staklu i behatonu, već da bi uživali u netaknutoj prirodi, daleko od svih elemenata urbanizacije.

Na žalost, pojave bahatog razaranja planinske prirode, šuma i vodotokova naše zemlje izmakle su kontroli i sve su brojniji primeri uništavanja prirode naših planina. Svima su dobro poznate posledice ovakvog ponašanja na osetljive ekosisteme planinske prirode.

Planinarski savez Srbije poziva sve odgovorne institucije i pojedince da se posvete obavezama zaštite prirode posebno u planinskim područjima koji su riznica biodiverziteta naše zemlje i da preispitaju neophodnost izgradnje staklenog vidikovca na vrhu Kablara, kao i da još jednom pažljivo razmotre sve potenccijalne posledice u procesu izgradnje i eksploatacije ovakvog objekta na vrhu planine Kablar.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs