Srpskim radnicima otkazi, strancima subvencije: Sindikati najavili blokade autoputa i aerodroma

Img Foto: Medija centar

Sredinom marta 40 radnika firme Aerodrom ketering preko noći je dobilo otkaz. Na njihovo mesto je, kako tvrde, dovedeno 65 stranih državljana.

Sindikati i bivši radnici ubeđeni su da je strani vlasnik rešio da dovede jeftiniju radnu snagu, a državljane Srbije proglasi tehnološkim viškom, rečeno je danas na konferenciji za medije koju je organizovao Savez samostalnih sindikata Beograda.

Oni smatraju da su baš ovi radnici izabrani da dobiju otkaz, jer su stupili u štrajk zbog kašnjenja plata i neuplaćivanja poreza i doprinosa od strane poslodavca.

„Imamo nesvakidašnju situaciju da ne da nema radne snage u Srbiji, već da se dovode stranci za mesta koja su popunjena. Sa tim idejama nisu prethodno upoznati ni radnici ni sindikat. Prekršeno je mnogo zakona, od Zakona o zapošljavanju stranaca do Zakona o radu“, tvrdi Dragan Todorović, predsednik Saveza samostalih sindikata Beograda.

On navodi da radnicima nisu plaćeni porezi i doprinosi, dok su im uplaćivane plate.

„Ovo znači da je neko morao to da omogući, jer naš zakon tako ne propisuje. Postavlja se pitanje i zašto država sve to dozvoljava? Da li je to neka nova ekonomska politika, da država želi da zameni naše radnike jeftinijom radnom snagom?

Ono o čemu se razgovara u novom Zakonu o zapošljavanju stranaca jeste da se dovede radna snaga za poslove na kojima fali naših radnika, a ne da se oni smenjuju. Neoglašavanje države na slučaj sa Aerodrom keteringom nam govori da sve ovo nije slučajno. Ako na ovaj način krenemo da zamenjujemo ljude, moraćemo da stvorimo novu državu“, kaže Todorović.

Predstavnik sindikata upozorio je da, ako naša Vlada razmišlja i o subvencijama za strance, da razmisli o istima i za naše radnike, ali – za karte da odu odavde.

Todorović najavljuje i radikalizaciju protesta, ukoliko nadležni ne budu reagovali.

„Obratićemo se Vladi, a ako odgovora ne bude, pozvaćemo na proteste. Ne samo radnike već i učenike i penzionere, trudeći se da ih radikalizujemo što više, od auto puta do aerodroma“, poručuje Todorović.

Kada je reč o neuplaćivanju poreza i doprinosa, sindikat je najavio podnošenje krivičnih prijava.

„Obavestićemo i međunarodne organizacije. Imali smo jedan Linglong, mislim da ovo nije dobra slika o Srbiji“, zaključuje Todorović.

Prema rečima Dragana Kabića, predsednik Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma, kašnjenje uplate poreza i doprinosa izazvalo je proteste, a potom i otkaze.

„Ovo u svojoj karijeri nisam video. Sve kolege su od početka osnivanja firme radile u njoj. Ako ovo sada prođe, dešavaće se u celoj Srbiji. Takođe, nikome nije bilo jasno čemu otvaranje više firmi.

Za novootvorena preduzeća imali smo velike probleme – u dva su kasnile isplate zarade, uz probijanje zakonskog roka. To je izazvalo protest. Poslodavac se nije oglasio, a 28. februara stigla je informacija da će vlasnik doći. Svi zaposleni su ga čekali, ali nije došao“, objašnjava Kabić.

On dodaje da je potom suspendovan, a da ni jedan papir o progašenju tehnološkog viška nisu videli.

Kako objašnjava, među onima koji su dobili otkaz našla se i jedna smaohrana majka sa malim detetom, kao i jedan bračni par.

„Ja sam tamo 33 godine, a onda sam proglašena tehnološkim viškom. Razmišljala sam gde sam pogrešila, uplašena i prestavljena. Nikakvu najavu nismo imali, samo smo preko noći dobili otkaz“, kaže bivša radnica Angelina Pajić.

Kako predstavnici sindikata tvrde, radnici nisu otišli u firmu da preuzmu rešenja, već u iznajmljeni prostor, a uručio im ih je vozač direktora.

Autor: Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs