Počeo rad na pisanju nove Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Pet godina nakon što je prethodna Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije istekla, počeo je rad na novoj koja će važiti od 2023. do 2028. godine, saopštio je Institut za istraživanje korupcije Kareja iz Pančeva.

Kako su naveli, juče je u Palati Srbija u organizaciji Ministarstva pravde održan prvi sastanak radne grupe koja broji 41 člana, od čega je pet predstavnika civilnog sektora. Među pet, nalazi se i predstavnik Kareje.

Kako su naveli, na prvom sastanku je razmatran dokument “Metodologija za procenu rizika od korupcije u oblastima koje su predmet strategije za borbu protiv korupcije, te se glasalo o oblastima koje bi trebalo da budu obuhvaćene novom strategijom.

Svi prisutni su glasali “za”, dodaje se u saopštenju, sa izuzetkom Kareje čiji predstavnik je smatrao da je potrebno ozbiljno razmatranje celog dokumenta i rešavanje prethodnih pitanja, pa tek nakon toga glasanje.

“Stekao se utisak da je isplaniran ceo postupak do konačnog donošenja Nacionalne strategije pre letnje pauze, imperativ po kome članovi Radne grupe treba da se vladaju, bez nepotrebnog trošenja vremena. U vezi sa oblastima koje trebaju da budu predmet strategije, predstavnik Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić predložio je da se kao oblast dodaju i javna preduzeća. Odgovoreno je da svi članovi Radne grupe do petka mogu putem mejla da dostave svoje obrazložene predloge”, ističe se u saopštenju.

Predstavnik Kareje Siniša Janković predložio je da se u Radnu grupu uključi i akademska i naučna zajednica.

“Dobijen je odgovor da sastancima podgrupa mogu da prisustvuju i eksperti. Takođe predstavnik Kareje je u organičenom vremenu uspeo da kratko predloži da se članovima Radne grupe dostave Izveštaj o realizaciji i efektima ‘stare’ Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije za period 2013 – 2018. godina, čime bi rad pre svega bio mnogo kvalitetniji. Kao i da se dostavi Izveštaj o stanju korupcije, ukoliko takvi izveštaji postoje, smatrajući da je nephodno poznavanje stanja u kome se nalazi predmetni fenomen, bilo o čemu da se radi, pa da se tek na osnovu utvrđenog stanja radi na strateškim i bilo kojim drugim dokumentima. U vezi sa navednim predlozima bilo je i drugačijeg mišljenja po kome su članovi Radne grupe dobili Rešenja sa zadatkom samo da izrade nacrt ‘nove’ Nacionalne strategija, te shodno tome treba da ostanu u tom okviru”, navodi se u saopštenju uz zaključak da je na kraju sastanka rečeno da će sledeći sastanak cele Radne grupe biti organizovan po potrebi, te da će se dalji rad nastaviti u okviru podgrupa.

Izvor: Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs