UBS banka preuzima Kredit Svis, padaju akcije evropskih banaka

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Švajcarska UBS banka najavila je preuzimanje Kredit Svis (Credit Suisse). Nakon ove najave, akcije UBS pale su 8,8 odsto, a u padu su i akcije drugih evropskih banaka.

UBS je, nakon pregovora u toku vikenda u kojem su posredovali švajcarski regulatori, pristao da kupi Kredit Svis za 3,25 milijardi dolara kako bi se zaštitio bankarsi sistem zemlje i pokušalo da spreči širenje krize na globalna tržišta, piše Fajnenšl tajms.

Istorijski dogovor usledio je nakon pet dana u kojima se tražilo rešenje za okončavanje sve dublje krize u Kredit Svisu koja je drugi po veličini zajmodavac u Švajcarskoj.

Zbog postignut dogovora o preuzimanju, akcije banaka širom Evrope naglo su pale nakon današnjeg otvaranja berze.

Među glavnim gubitnicima na otvaranju berze su UBS, Deutsche Bank, BarclaysBNP Paribas.

Akcije Kredit Svis su pale za 62 odsto zato što je vrednost kapitala banke procenjena znatno niže od cene koja je bila na zatvranju berze u petak.

Akcije Kredit Svis su počele da padaju u sredu i to zbog komentara predsednika Saudijske nacionalne banke, Amar al Kudairij, koja je najveći akcionar švajcaraske banke.

On je u televizijskom intevjuu rekao da Saudijska državna banka neće uložiti dodatni novac u Kredit Svis. Kasnije je pojasnio da njegova banka neće preći 9,9 odsto udela koji već poseduje zbog regulatornih problema, piše Njujork Tajms.

Izjavu Kudarija pratio je i poremećaj u trgovini akcijama na globalnom bankarskom tržištu koji je usledio nakon kolapsa američke Silicon Valley Bank (SVB).

Ni hitna pozajmica od 50 milijardi švajcarski franaka (54 milijarde dolara) švajcarske centralne banke sredinom prošle nedelje nije uspela da zaustavi nagli pad akcije banke.

Izvor: Nova ekonomija





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs