Cvijić: Izvoza oružja u Ukrajinu bilo i pre, brine sumnja na korupciju

Img Foto: Medija centar

Novinar NIN-a Vuk Cvijić kaže da je i ranije bilo primera da je Srbija izvozila oružje u Ukrajinu. „Ono što nas treba da brine, osim te političke dimenzije, je da postoji velika sumnja da je u pitanju korupcija“, rekao je Cvijić u emisiji Newsnight na televiziji N1.

Podsetio je da su ranije izvožene mine iz Krušika, u šta je bio uključen član GO SNS Milorad Pušica, a da je postojala „dramatična razlika“ između onoga što je plaćeno u Ukrajini i onoga što je isplaćeno Krušiku.

Cvijić objašnjava da posredenik u trgovini, osim ako nije državni Jugoimport, sme da uzme do pet odsto provizije, a „ovde mi govorimo o duplim zaradama, troduplom uvećavanju cena, što bi moralo da se plati državnoj fabrici, u ovom slučaju Krušiku, a to se ne radi“.

Komentarišući demantije Srbije na informaciju o izvozu, uključujući da je to „međunarodna trgovina“ sa kojom Srbija nema veze, ističe da je država koja izvozi dužna da prati gde završava oružje.

Upitan o komunikaciji Darka Šarića preko Skaj aplikacije, kaže da se iza nadimaka kriju „vrhovi države i Srpske napredne stranke“.

Naveo je da se iza nadimka „Oskar“ krije „neko ko odlučuje o svemu i kome drugi dolaze na odobrenje“, a tu je i „Edo“ koji je „povezan s policijom“ i „‘Dolar’, koji je očito blizak Oskaru“.

Sa druge strane imamo ljude koje oni spominju skoro poimence, kao Marko Parezanović iz BIA i predsednik Apelacionog suda Duško Milenković, rekao je Cvijić.

Bilo bi logično da pitaju te ljude šta su radili u kontaktima sa pripadnicima Šarićeve grupe, ali imamo veliki uticaj politike na pravosuđe i na policiju, kazao je novinar NIN-a.

O nedavnoj odluci suda da ponovo u dokaze u predmetu „Jovanjica“ uvrsti pronađenih 660 kilograma kanabisa, kaže da se očito nastojalo da se izbegne saslušanje inspektora Slobodana Milenkovića i da se jedan od bitnih dokaza izbaci, ali da izgleda da to za sada ne uspeva.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs