Istraživanje: Veća plata presudna za promenu radnog mesta

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Najveći motiv za promenu radnog mesta jeste veća plata, pokazalo je istraživanje „Budućnost zapošljavanja u Srbiji – šta poslodavci treba da znaju”.

„Kada je reč o motivima za promenu radnog mesta, 71 odsto ispitanika smatra da je veća plata presudna, 42 procenta navodi bolje uslove za razvoj karijere, dok je njih 35 odsto reklo da bi poslodavca promenilo kada bi posao bio sadržajno zanimljiviji”, navedeno je u istraživanju, koje je medijima u saopštenju dostavio sajt za zapošljavanje Infostud.

Ova velika svetska analiza sprovedena je među čak 90.000 ljudi u saradnji „Boston Consulting Group” (BCG), globalnog udruženja portala za zapošljavanje „The Network” i sajta Infostud.

Prema istraživanju građani Srbije manje su fokusirani na svoj posao u odnosu na ispitanike iz 180 zemalja širom sveta.

„Samo 23 odsto anketiranih u našoj zemlji izjavilo je da im je posao na prvom mestu, dok je globalni prosek 42 procenta”, navedeno je u saopštenju.

Ako se kao parametar uzme pronalaženje posla, čak 66 odsto anketiranih najviše veruje preporukama prijatelja, a 60 procenata ispitanih želi da vidi svoje buduće radno mesto pre nego što se pridruži kompaniji.

Kada je reč o željenom modelu rada, samo 39 odsto ispitanika u Srbiji bi više volelo hibridni model, dok bi 51 odsto naših građana želelo da radi u potpunosti na radnom mestu, navode iz Infostuda rezultate istraživanja.

Hibridni model podrazumeva mogućnost da se posao povremeno radi i od kuće.

Ispitanici su istakli da pre svega žele stabilan posao, kako se izjasnilo 69 odsto anketiranih, a to bi podrazumevalo dobar balans između rada i privatnog života, što je kako kažu u istraživanju, dominantan trend zastupljen svuda, bez obzira na starosnu grupu zaposlenih, prenosi Tanjug.

Napredovanje u karijeri u dobroj kompaniji je na drugom mestu, a rad na uzbudljivim proizvodima, temama i tehnologijama je na trećem.

Ipak, finansijska kompenzacija ostaje odlučujući faktor u prihvatanju ili odbijanju poslovnih ponuda, navedeno je u istraživanju i istaknuto da nedostatak kvalifikovanih radnika sve više postaje prepreka poslovanju i rastu kompanija.

Kako je navedeno, problem je u načinu na koji se poslodavci i kandidati za posao povezuju, komuniciraju, postavljaju očekivanja i donose odluke u procesu zapošljavanja.

Poslodavci često nisu svesni koje politike i aktivnosti će privući nove zaposlene, a koje će ih odbiti, niti su uvek sigurni kako da pronađu i regrutuju nove talente.

Izvor: Beta/Politika





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs