Klima101: Zbog klimatskih promena sve je veća teritorija na kojoj žive komarci koji prenose malariju

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Naučnici već dugi niz godina ukazuju na moguće širenje teritorija na kojima žive određene životinjske vrste usled klimatskih promena, a velika opasnost dolazi od insekata koji prenose različite bolesti. Komarci koji prenose malariju se na godišnjem nivou približe Južnom polu za prosečno 5 kilometara, pokazuju nalazi nove studije, prenosi portal Klima101

Studija, koja je nedavno objavljena u časopisu Biology Letters, pokazuje da se 22 vrste komaraca iz roda Anopheles, prenosilaca malarije, već duže od sto godina sele u toplije krajeve Afrike.

Autori su, na osnovu sveobuhvatne baze entomoloških podataka, proučavali rasprostranjenost komaraca na afričkom kontinentu u periodu od 1898. do 2016. S obzirom na to da je naša planeta, kako se navodi, za 1,2 °C toplija u odnosu na predindustrijsko razdoblje, to je stvorilo nova područja sa uslovima koji odgovaraju komarcima.

Rezultat zagrevanja jeste da su se proučavani insekti, na godišnjem nivou, u proseku širili 4,7 kilometara ka jugu Zemlje i za 6,5 metara u visinu.

Ovo je daleko više i brže u poređenju sa istraživanjem iz 2011. u kojem se navodi da se kopnene životinje, u svetlu klimatskih promena, u toku godine prosečno pomeraju za 1,7 kilometar ka polovima i za 1,1 metar na više nadmorske visine.

Prema procenama tima naučnika sa Univerziteta Džordžtaun iz Vašingtona, komarci roda Anopheles u Africi sada se nalaze na oko 500 kilometara bliže Južnom polu i 700 metara više nego što je to bio slučaj u osvit 20. veka.

Preko noći komarci mogu da pređu stotine kilometara zahvaljujući strujanju vetra. Ipak, veoma su osetljivi na promene temperature, vlažnost i padavine što znači da lokalna klima diktira oblasti u kojima mogu da prežive.

Očekuje se da će klimatske promene ne samo povećati površine koje naseljavaju, već će takođe produžiti sezonu komaraca tokom godine.

Naravno, treba imati u vidu da čovečanstvu ne preti jedino malarija.

Postoje različiti naučni radovi koji upućuju na to da komarci žute groznice, inače glavni uzročnici za razvoj zoonoza kao što su denga, čikunguja i zika, takođe osvajaju nova prostranstva. Jedno od njih upozorava na moguću najezdu ovih komaraca u velikim evropskim gradovima do kraja veka.

Rizik bi se znatno smanjio poštovanjem Pariskog sporazuma i ograničavanjem porasta temperature ispod 2 °C, zaključuju istraživači.

Autor: Klima101





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs