Studija: Poremećaj ishrane ima 20 odsto dece, devojčice posebno pogođene

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Otprilike jedno od petoro dece i tinedžera širom sveta pati od štetnog ponašanja u ishrani koje bi moglo da ih dovede u opasnost od ozbiljnih poremećaja, a posebno su pogođene devojčice, pokazuje novi pregled objavljenih studija.

Istraživači su analizirali 32 studije objavljene od 2000. godine u kojima je učestvovalo više od 63.000 dece i tinejdžera između šest i 18 godina iz 16 zemalja, prenosi Reuters.

Svi učesnici, od kojih su otprilike polovina bile devojčice, smatrani su fizički i mentalno zdravim, i svi su popunili široko korišćeni upitnik za skrining od pet stavki za identifikaciju poremećaja u ishrani.

Upitnik je sadržao sledeća pitanja:

  • – Da li vam je muka jer se osećate neprijatno sito?
  • – Da li brinete da ste izgubili kontrolu nad time koliko jedete?
  • – Da li ste nedavno izgubili više od 6,4 kilograma u periodu od tri meseca?
  • – Da li verujete da imate višak kilograma kada drugi kažu da ste previše mršavi?
  • – Da li biste rekli da hrana dominira vašim životom?

Na osnovu potvrdnih odgovora na najmanje dva pitanja, 22 odsto je okarakterisano da ima poremećaj ishrane, termin koji se koristi za opisivanje štetnog ponašanja u ishrani koji se smatra oblikom mentalne bolesti.

Stope poremećaja ishrane bile su značajno veće kod devojčica nego kod dečaka i rasle su uporedo sa godinama i indeksom telesne mase, izjavio je istraživački tim početkom ove nedelje u „JAMA Pediatrics“.

Izvor: N1/Reuters





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs